fredag 24 november 2017

LifeShapes

När jag var i Sheffield för en månad sedan stötte jag på begreppet Lifeshapes. Det nämndes i flera olika sammanhang, men jag fick aldrig någon förklaring på vad det var. Den här veckan dök begreppet upp igen och nu har jag förstått hur det hänger ihop.

LifeShapes är skapat av Mike Breen, som tidigare var den ledande pastorn i St Thomas Crookes i Sheffield. LifeShapes är ett pedagogiskt instrument för att förmedla viktiga sanningar i det kristna livet. Mike Breen använder olika former eller figurer för att illustrera andliga sanningar och dessa kallar han för lifeshapes. Det verkar som att det finns åtta (eller möjligen nio) olika LifeShapes, som Mike Breen har utvecklat och presenterat i boken Building a Discipling Culture.

  1. Cirkeln om kairosögonblick och lärande
  2. Halvcirkeln om livsrytmen
  3. Triangeln om balans i livet och tre viktiga relationer för både individ och församling
  4. Kvadraten om lärjungaträning och ledarträning
  5. Femhörningen om de fem tjänstegåvorna
  6. Sexhörningen om bön
  7. Sjuhörningen om ett växande och fruktbärande liv
  8. Åttahörningen om fridens person och en missionell livsstil
  9. Två trianglar om förbundet och Guds rike (Jag är inte helt säker på om denna ska vara med)
Breens tanke är att nutidsmänniskan behöver symboler och bilder för att komma ihåg andliga sanningar. Därför har han skapat LifeShapes, som ett verktyg för att undervisa och förmedla viktiga begrepp. Tre av dessa figurer har jag stött på tidigare, utan att ha haft en aning om varifrån de kommer. Det är enkla bilder, som är lätta att förstå och använda. En av dem (triangeln) har jag själv använt flitigt när jag undervisar om församlingen, utan att veta var den kom ifrån. 

De tre jag har stött på tidigare är dessa (de finns i lite olika utförande): 

Triangeln om balans i relationer och församlingens liv

Kvadraten om lärjungaträning och ledarträning

Cirkeln om kairosögonblick och lärande



Här kan du läsa en intressant intervju med Mike Breen om bakgrunden till att han började med LifeShapes: LifeShapes - An Insiders look.

LifeShapes har fångat mitt intresse och nu har jag beställt Mike Breens bok för att lära mig mer. Jag är intresserad av att komma i kontakt med svenskar som har använt LifeShapes, så kommentera gärna eller ta kontakt med mig på något annat sätt ifall du har erfarenhet av det. 

Övriga inlägg om min resa till Sheffield finns här: 

Uppdatering: Här kan du läsa min recension av boken Building a Discipling Culture

4 kommentarer:

  1. Spännande Jonas! Jag kom i kontakt med LifeShapes för flera år sedan och testat det i hemgruppsammanang. Det heter Livsmönster på svenska. Det var några år sedan men kolla www.livsmonster.se /Mattias

    SvaraRadera
    Svar
    1. Böcker finns på svenska på bla adlibris: Mike Breen & Walt Kallestad : Ett passionerat liv

      Radera
    2. Tack för tipset. Den hemsidan verkar dock inte finnas kvar.

      Radera
  2. En av kyrkans största kriser under flera århundraden handlar om just lärjungaskap. Efter att ha börjat tänka så läste jag diverse lärjungaskapslitteratur. Speciellt tydde jag mig till dem som mer eller mindre insett samma sak. Breen gör t.ex. en mycket bra analys om just detta i den första delen av sin bok.

    Efter att ha plöjt böcker i ämnet har jag stött på flera försök att konstruera någon slags metodik för hur det ska gå till att göra lärjungar. När jag funderat över detta och analyserat olika metoder har jag personligen landat i ett reserverat förhållningssätt till lärjungaprogram eller metoder som bygger på något annat än bibliska exempel.

    Vi människor har en djup tendens att forma sådana system/metoder/program. Mycket för att vi drivs av en vilja att kontrollera. Inte sällan med ett pragmatiskt högmod som inte låter Gud vara Gud. Jag tänker t.ex. på Mose som andra gången när Israels folk ber om vatten, enligt Guds befallning skulle tala till klippan för att de skulle få vatten. Istället slår han på klippan med sin stav, som den första gången. Skillnaden är att han slår två gånger, för att liksom stryka under sitt uppror (4 Mos 20).

    Gud lät det komma vatten ändå, men Moses olydnad mot Guds Ord fick allvarliga konsekvenser. Låt oss jämföra det med lärjungaskapsmetoder. Visst kan en del lärjungaskapsmetoder uppfattas vara pragmatiskt effektiva, men det är ingen garanti för att de är uttryck för lydnad gentemot Guds Ord.

    Jag avser inte att såga Mike och hans sätt helt och hållet. Jag vill bara ge en enkel vädjan: pröva allt och behåll det som är bibliskt förankrat.

    För egen del har detta lett till att jag strävar mer efter att förstå, leva i, och lära ut bibliska principer för lärjungaskap än att söka en vattentät metodik. Jag tror därmed att det finns mycket mer variation i bibliskt lärjungaskap än vad som finns i olika tiders och sammanhangs metoder. Sunt kristet lärjungaskap bygger på bibliska principer inom ramen för vilka det finns stor variation i uttrycksformerna. Jag är övertygad att det finns en stor vishet från Gud att ordna det så. En mer detaljerad metodik skulle sakna den dynamik som behövs för att passa alla typer av människor, tider och sammanhang.

    SvaraRadera