torsdag 12 november 2009

Kräv rättvisemärkta mobiler

"Din mobiltelefon kanske har bidragit till konflikter och möjliggjort barnarbete. Än så länge finns det inga etiskt tillverkade mobiler, men trycket på tillverkarna ökar. Bland annat under Kyrkornas globala vecka som drar igång på söndag."

Detta skriver Dagen idag i en upplysande artikel om situationen i Demokratiska Republiken Kongo. Det är hög tid att kräva rättvisemärkta mobiler!

Tänk på att den som känner Gud värnar den fattiges och den svages rätt. Så här skriver profeten Jeremia till Jojakim om hans far, kung Josia:


"Tänk på din far: han åt och drack och gjorde det som var rätt och riktigt - då gick allt honom väl. Han värnade den svages och fattiges rätt - då gick allt väl. Är inte det att känna mig? säger Herren." (Jer 22:15-16)

Det är bra att kyrkorna i Sverige står upp för detta under den globala veckan.

Uppdatering: På bloggen Hela Pingsten kan du läsa mer om detta.

2 kommentarer:

  1. Kul att du uppmärksammar det Jonas! Jag hoppas verkligen att de här frågorna får uppmärksammas mer och mer i kyrkan idag.

    Återträff i helgen, då ses vi kanske?

    SvaraRadera
  2. Den största orsaken till att dessa vedervärdigheter fortgår och har funnits under så lång tid (det har pågått i tio år ungefär) är att så få känner till det! Folk vet om att bananer och kaffe utvinns under hemska förhållanden på vissa håll i världen, men inte många vet att mobiler, mp3-spelare, datorer etc gör det i lika hög grad, många gånger högre grad! Att sprida den här informationen till andra är det viktigaste vi kan göra. Se http://helapingsten.wordpress.com/2009/11/12/sa-stoppar-du-afrikas-mobilkrig/

    SvaraRadera