tisdag 9 november 2010

Demonstration i Jönköping på fredagDe senaste åren har många kristna från Irak tvingats fly och söka skydd. Många av dem befinner sig i Sverige och väntar på att få uppehållstillstånd.

I förra vecka drabbades den katolska kyrkan i Bagdad av en terrorattack och ca 50 människor dödades och många skadades. Det blir allt svårare för de kristna, speciellt i Bagdad, och de lever under hot och riskerar att dödas. Det finns människor som arbetar hårt för att skapa förutsättningar för att de kristna ska kunna bo kvar i Irak under trygga omständigheter, men en del menar att de kristna bör fly ur landet för att inte utplånas. Situationen är komplex och det är inte lätt att ha en uppfattning om hur den ska lösas.

Men just nu har tidningen Dagen tagit ett initiativ till att uppmana Migrationsverket att inte skicka tillbaka kristna till Irak. Vi vill vara med och visa solidaritet och ge de kristna från Irak vårt stöd, när de har tvingats fly från sitt land och söka trygghet i vårt land. Att skicka tillbaka dem till Irak i nuläget skulle innebära stora risker för deras liv. Du kan skriva under uppropet här.

Nu på fredag den 12 nov kl 17.45 arrangeras en demonstration till stöd för de kristna i Irak vid Hovrättstorget i Jönköping. Det blir först ett fackeltåg till Rådhusparken. Där kommer några personer att hålla tal för att ge sitt stöd för de kristna i Irak och för att understryka att utvisningarna av irakier måste stoppas omedelbart.

Bakom demonstrationen står olika kyrkor, bland annat Råslätts församlingsgemenskap. Jag hoppas att vi ses nu på fredag vid Hovrättstorget. Det är viktigt att vi visar vår solidaritet med de kristna i Irak.1 kommentar:

  1. Bra. Ännu bättre tror jag det är om vi inte litar på politikernas välvilja i detta, utan själva försöker gå emellan genom att försvåra för Migrationsverkets beslut och/eller stoppa planen genom direkt aktion och civil olydnad. Det är så många som ser ondskan i detta nu, så jag tror inte det vore helt omöjligt att stoppa några plan på flygplatserna.
    /Jonas Lundström
    www.jlundstrom.se

    SvaraRadera