måndag 8 november 2010

I Jesu fotspår i det heliga landet


Jag är hemma igen efter en underbar och omtumlande vecka i Israel och Palestina. Vi var ett gäng från Viebäcks och Mariannelunds folkhögskolor som gjorde en studieresa tillsammans. En del hade med sina respektive och totalt var vi 32 personer. De flesta av oss hade inte varit i Israel tidigare och därför låg fokus på att besöka platser med anknytning till den bibliska historien och då särskilt Jesu liv. Men vi hann med en del annat också, både med anknytning till historien och till den nutida politiska situationen. Jag är full av intryck och funderingar och den närmaste tiden kommer jag att reflektera runt lite av varje här på bloggen.

utsikt från båten på Gennesaret

Den viktigaste behållningen av resan är utan tvekan att ha sett landet där Jesus vandrade. Att det skulle kännas så omvälvande och ge mig så mycket hade jag faktiskt inte väntat mig. Att vara i Nasaret, vandra i Kapernaum, gå vid Gennesarets strand och ta båten över sjön och se bergen som omger den på alla sidor var helt makalöst. Känslan och vissheten av att "det var här det hände" grep mig många gånger och bibeltexterna fick nytt liv när vi läste dem tillsammans. Några personliga höjdpunkter var:


är detta Golgata? Ser du dödskallen i mitten av bilden?


på väg in i den tomma graven


var det här Jesus begravdes?

När vi firade nattvard vid Gordons golgata, en trädgård norr om Jerusalems gamla stad där det är möjligt att Jesus korsfästes, begravdes och uppstod.

När vi sjöng lovsång och bad om den helige Andes kraft i våra liv på den plats (den övre salen) där möjligen Jesus firade den sista måltiden med lärjungarna och Anden blev utgjuten på pingstdagen.

När vi gick ner från Kapernaum till Gennesarets strand och hade läst texten om hur Jesus kallade de första lärjungarna på just den platsen (Mark 1:16-20). Jesus kom gående på stranden och många av oss mötte honom där. För mig var det resans starkaste stund. Jag kände att Jesus var där och att han talade in i mitt liv och på nytt kallade mig att följa honom. Det var mäktigt!

stranden vid Kapernaum där Jesus kom

1 kommentar:

  1. Lena Magnusson8 november 2010 13:11

    Glad för din skull! Att du fick göra denna resa.
    När vi var där kunde vi bara besöka Jerusalem och inga andra orter pga oroligheter. Hade gärna velat se Genesaret! Trädgårdsgraven var nog annars den plats som berörde mig mest...

    SvaraRadera