Stefan Gustavsson skriver idag en intressant artikel om kyrkans roll i det svenska samhället. Han ställer frågan "Är det bra eller dåligt att riksdagen, i världens kanske mest sekulariserade land, öppnas med en kristen gudstjänst?" I artikeln beskriver han de tre olika svar han hört från kristna företrädare. Två av svaren säger att det är bra, ett att det är dåligt.
Det är bra att Stefan Gustavsson diskuterar kyrkans roll i samhället. Jag har efterlyst en djupare analys av vad det betyder att vara kyrka i den efterkristna kulturen (PostChristendom) och Stefan är en av dem som bearbetar frågeställningen offentligt.
Så till mitt svar på frågan Stefan ställer. Jag tycker att det är dåligt att riksdagen öppnas med en kristen gudstjänst. Jag tror att det gör kyrkan till en menlös ceremonimästare och att det på sikt försvagar evangeliets roll i vårt samhälle. Jag anar att Stefan Gustavsson har kommit fram till samma sak. Jag tycker i alla fall att han antyder det i artikelns avslutning.
Jag funderar på om inte exakt samma resonemang bör tillämpas på frågan om skolavslutning i kyrkan. Många kristna kämpar för att ha skolavslutningen i kyrkan, som att det på något sätt skulle vara viktigt för den kristna trons ställning i samhället. Är det inte istället så att även skolavslutningar i kyrkan gör kyrkan till ceremoniförättare, en fin traditionell institution med ett ofarligt budskap? Jag är faktiskt glad för att jag bor i en stadsdel som inte har skolavslutningarna i kyrkan. Det gör det lättare att vara en trogen kyrka och predika evangeliet för människorna som bor här. Vi står inte upp för en trevlig tradition utan för en levande och vild messias, nämligen Herren Jesus Kristus.
Det är viktigt att vi bearbetar frågorna kring den efterkristna kulturen och vad det betyder att följa Jesus i "PostChristendom". Vad betyder PostChristendom för vårt sätt att vara kyrka och vårt sätt att engagera oss i samhället?
Den 3-4 dec kommer dessa frågor att bearbetas under seminariedagar på Betel folkhögskola i Bromma. Inbjudare är Svenska Baptistsamfundet och huvudtalare är Stuart Murray från England. Det är inte för sent att anmäla sig. Mer info finns här.
Håller du med mig om att evangeliet försvagas med gudstjänster vid riksdagens öppnande och skolavslutningar i kyrkan?
Jag håller med dig. Bra skrivet Jonas.
SvaraRaderaTomas Andder
Jag håller med dig, Jonas, fast nog tror jag att de allra flesta frikyrkokristna inte skulle göra det.
SvaraRaderaJapp, håller fett med. Ner med Konstantin.
SvaraRadera/Jonas Lundström
Jag håller också med dig. Jag är uppvuxen med avslutningar i skolan och har alltid tyckt att det varit trist när de ifrågasätts. Men Stefans artikel fick mig att tänka till. Och grejen är nog att det kan göra skada och i alla fall inte gör någon nytta. Låt oss kyrkan bryta med staten mer än bara till namnet.
SvaraRaderaJag har fått en förändrad syn med tiden. Visst är det bra med allt som pekar på Kristus, men det är också viktigt att man pekar på rätt Kristus.
SvaraRaderaDet är väl helt klart att SvK som var en välsignelse en gång, eftersom den gav bibeln till Sverige och på svenska, har blivit motsatsen, en sovkudde för människor som inte är födda på nytt.
Jag är rätt säker på att minst 90 procent av svenskarna tror att det kristna budskapet bara innebär att vi skall vara goda mot andra, så kommer vi till himlen, om nu himlen finns, och oavsett vad vi tror.
En förklaring är att SvK är en f d statskyrka, numera folkkyrka, som skall omfamna allt och alla, äbrn makten, allt utom radikal kristendom.
Precis som Jesus säger tror jag att det är viktigt med skarpa gränser. Det leder till konflikt, men just det är ofrånkomligt för sund kristendom. Ve er när alla talar väl om er, sa Jesus.
Jag håller också med. Församlingen finns inte på marknadsplatsen och erbjuder tjänster. Den är av annan substans.
SvaraRaderaTack, tack, tack för att du säger det här! så underbart att höra en sådan röst när alla vill bevara "vår kristna kultur" och inte vill veta av gudsfruktans kraft och det kontroversiella evangeliet!
SvaraRadera