onsdag 12 september 2012

En måndag på Råslätt


Råslätt är en höghusförort strax söder om Jönköping. Området är en del av det så kallade miljonprogrammet och består av 30 höghus som byggdes mellan 1967 och 1973. Idag bor det ca 5000 människor på Råslätt, de kommer från hela världen, talar ungefär 50 olika språk och representerar de flesta av världens religioner. Majoriteten av dem som bor på Råslätt har inte svenska som sitt första språk.På Råslätt finns en kristen församling som heter Råslätts församlingsgemenskap. Den startades av ett gäng unga pionjärer för ungefär 30 år sedan. Jag var en av dem som var med då och jag är fortfarande med i den församlingen. Idag är vi en gemenskap på ungefär 150 personer, olika åldrar, olika bakgrund, olika språk. De flesta bor på Råslätt eller strax intill. Församlingen är ansluten till både Svenska Alliansmissionen och Evangeliska frikyrkan. Jag är ordförande i församlingen och i måndags tog jag en liten promenad för att hälsa på i några av våra verksamheter. Om det vill jag gärna berätta. Församlingen består av ett tiotal husförsamlingar som möts i hemmen varje vecka, men på söndagarna kl 16 möts vi alla tillsammans i Råslättskyrkan, som vi hyr av Svenska kyrkan när vi har gudstjänst. De flesta är med regelbundet både i en husförsamling och på söndagsgudstjänsten och det är så vi vill ha det. Vi är en så kallad "tvåvingad" församling. 


Församlingen äger inga egna lokaler, utan vi hyr in oss lite överallt. Vi har en förskola med plats för 30 barn som kallas Vingen och håller till i ombyggda lägenheter på bottenvåningen i ett av hyreshusen. Här ser ni de stora barnen leka på gården framför huset tillsammans med ett par av sina lärare.Och här skymtar ni de små barnen på Vingens egen lekplats på förskolans baksida. Barnen talar många olika språk, men på Vingen lär alla sig svenska. 


På bottenvåningen i ett annat hus hittar man det svenska huvudkontoret för missionsorganisationen OM, som har ett nära samarbete med vår församling.Den här måndagen var det inte så många som var inne på OM-kontoret, men jag fick en kopp kaffe med det här trevliga gänget. Här jobbar folk från världens alla hörn och de är missionärer i Sverige. Dem tackar vi Gud för!I Råslätts centrum, precis bredvid kyrkan har vi en liten secondhandbutik som kallas Fyndet. Här jobbar Peter och Ali för att det ska finnas möbler och annat smått och gott till bra priser för råslättsborna. Det är många som slinker in här när det är öppet. Jag har förmånen att slinka in även när det är stängt. På måndagskvällen promenerade jag ner till Råslätts centrum igen för att var med på en samling på församlingens kontor, som också är i en lägenhet. På vägen hem tittade jag in i kyrkan för att hälsa på deltagarna i Bibelskola Nära. Det är en distansbibelskola som vi driver i samarbete med Hyllie Parks folkhögskola i Malmö. Den har precis kommit igång och har sexton glada och intresserade deltagare, som hade fikapaus när jag tittade in.

Det här var några glimtar av vad som händer på Råslätt och då har jag ändå inte nämnt något om vårt arbete bland barn och ungdomar på Råslätt. Men det får bli en annan gång. Jag är tacksam för min församling på Råslätt. Vi är en växande gemenskap av lärjungar. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar