fredag 11 januari 2013

Nya församlingar når fler människor

Fler församlingar når fler människor skrev Dagen den 14 november 2012. Det kan låta provocerande för många att man ska starta nya församlingar i städer där det redan finns församlingar, men nu börjar det bli en allmänt accepterad strategi, även i Pingströrelsen som tidigare stått väldigt starkt för principen om en församling i varje stad. Nu tänker man att många mindre församlingar i samma stad är bättre och effektivare än en stor. Hellre starta nya församlingar som når nya människor, än att få alla att samlas i en stor församling. Som Öyvind Tholvsen från EFK påpekar i artikeln blir resultatet ofta att både gamla och nya församlingar växer och att det totala antalet kristna ökar. Jag stöder det här nya sättet att tänka.


Mer information om Pionjär 13 här

Många svenska församlingar har idag svårt att nå ut och växa, och det är svårt för människor att komma in i den gamla församlingskulturen. Därför tror jag att vi behöver ha församlingsplantering som missionsstrategi även i många småländska städer där det redan finns flera församlingar. Vi behöver plantera nya missionella församlingar som är inriktade på att nå befolkningsgrupper och subkulturer som inte nås av de gamla församlingarna. Detta behöver inte utvecklas till konkurrens, utan kan bli ett missionellt partnerskap som även ger välsignelse och inspiration till den gamla församlingen, särskilt om den vill vara moder och stötta den nya planteringen.
Ett utmärkt exempel på detta är vad som sker i Växjö där Ulriksbergskyrkan är moderförsamling till en nyplantering (Dagen skriver om detta här). 

Inom Alliansmissionen (där jag numera jobbar som pionjärkonsulent) bör vi inte vara främmande för tanken på flera alliansförsamlingar i samma stad. Jag tror att det kan vara strategiskt med flera mindre församlingar av olika slag för att nå så många som möjligt med evangeliet. I många församlingar planar dessutom tillväxten ut när man når någonstans mellan 150 och 200 medlemmar och då kan det vara bättre med nyplantering för att komma vidare och nå nya människor. Jag hoppas att vi får se många alliansförsamlingar som blir moderförsamlingar och planterar nytt någonstans i sin närhet, för att nå nya människor. Detta kanske verkar lite konstigt och ovanligt, men jag tror att det är nödvändigt om vi verkligen vill nå nya människor med evangeliet. Det är så vi blir en församlingsplanterande och växande rörelse.

Idag har Dagen ännu en artikel i samma ämne. Dave Olsen och Donn Engebretson från The Evangelical Covenant Church (ECC) i USA har varit talare på Gemensam framtids vinterkonferens i Sunne. Deras budskap till sin svenska systerkyrka är: "Plantera nya församlingar. Det är vägen att gå för att växa som kristen kyrka." ECC har vuxit från 100 000 till 200 000 medlemmar på tjugo år och deras strategi har varit att plantera nya församlingar. "Etablerade församlingar har svårt att växa. Deras sociala system är ofta slutet, det är inte så lätt för nykomlingar att få kontakter. Nyplanterade församlingar drar lättare till sig nya människor och det sociala systemet är mer öppet", menar Dave Olsen.

Precis så tror jag att det är. Det är därför vi behöver starta många nya församlingar i Sverige. Nya församlingar når fler människor!

Dagen uppmärksammar också att United håller på att starta en ny församling i Stockholm. Den har sin första offentliga gudstjänst på söndag. Deras strategi i Stockholm är att starta många små församlingar. Läs mer här. Församlingsplantering togs även upp på pingstpastorernas stora konferens i Stockholm, se här, här och här.

2 kommentarer:

  1. Var finns en EFK-Församling mer än Ulriksbergskyrkan i Växjö?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! EFK-församlingar finns i hela Sverige. Om du vill veta var kan du nog kolla på EFK:s hemsida eller kontakta huvudkontoret i Örebro: http://www.efk.se/

      Radera