Förra veckan hade jag förmånen att föreläsa vid Equmeniakyrkans hearing inför arbetet med den nya kyrkohandboken för Equmeniakyrkan. Det var en mycket intressant dag. För att få en stor bredd hade man bjudit in sex föreläsare. Två präster från Svenska kyrkan, en katolsk biskop, en missionspastor, en baptistpastor och så mig. Föreläsningarna handlade förstås mycket om gudstjänsten, men mitt ämne stack ut lite grann. Jag talade nämligen över ämnet: En handbok för de församlingar som ännu inte grundats.
Biträdande kyrkoledaren Sofia Camnerin sammanfattar de sex föreläsningarna här. Länkar till föreläsningarnas manus har också lagts upp på sidan. Mitt manus finner du här.
Jag lyfte fram tre saker i min föreläsning.
Först ifrågasatte jag påståendet att gudstjänsten är församlingslivets centrum. Nya församlingar ser ofta församlingslivet på ett annat sätt och sätter missionsuppdraget, gemenskapen, smågrupperna eller lärjungaskapet i centrum, inte gudstjänsterna.
För det andra lyfte jag fram andra områden som borde vara med i en handbok. Från den anabaptistiska traditionen lyfte jag fram Matt 18:15-18 och önskade att den nya handboken skulle innehålla enkla ordningar för broderlig förmaning, medling, konflikthantering och beslutsfattande.
För det tredje föreslog jag några förslag på nya gudstjänstordningar för den nya handboken. Jag tänkte bland annat på nattvard i husförsamling, nattvard som knytkalas, gudstjänst på flera språk, gudstjänst på lätt svenska och en storstadsliturgi.
Allt detta tror jag är viktiga frågor för de församlingar som kommer att grundas i framtiden. Jag hoppas att Equmeniakyrkans nya handbok tar med det perspektivet.
Läs gärna min föreläsning och kommentera den här på bloggen.
Jag gladdes åt att du fick medverka, liksom Elenore Gustafsson och Mattias Martinsson, men hade hoppats på ett lite tydligare karismatiskt perspektiv från någon av er.
SvaraRaderaKunde exempelvis inte Wimbers fempunktsmodell för att be för sjuka få vara med i handboken? Lite anvisningar om att hantera profetiska budskap?
Jag får nog skriva till Sofia C om detta.
Det tycker jag att du ska göra. Det är bra förslag. Och jag tror att det finns en stor öppenhet för nytänkande i arbetsgruppen. Det var i alla fall den känsla jag fick under dagen.
Radera