tisdag 4 augusti 2009

Fem sätt att umgås med Bibeln

Bibeln spelar en viktig roll i det kristna livet. Att vara lärjunge till Jesus handlar mycket om att leva i Bibelns ord och följa det. Förr i tiden kallades de kristna för läsare. Idag tycker många att det är svårt att läsa Bibeln och bibelkunskapen är ganska dålig ibland de kristna. Här vill jag ge lite hjälp till en förnyad relation till Guds ord genom att peka på fem sätt att umgås med Bibeln. De kan illustreras på handens fem fingrar. Använd dem så får du grepp om Bibeln och Bibeln får grepp om dig.

1. Lyssna

För det första kan man lyssna till Bibelns ord. Det gör man på gudstjänster och samlingar med textläsning och predikan. Att lyssna har naturligtvis varit mycket viktigt i tider när läskunnigheten varit låg eller tillgången på Biblar dålig. I vår kultur är lyssnandet inte speciellt utvecklat. De flesta av oss har svårt att koncentrera oss vid högläsning. Men nu börjar det bli populärt med ljudböcker och lyssnandet kommer tillbaka. Ett nytt sätt att lyssna är att ha Bibeln på mp3. Det är ett fantastiskt smidigt sätt att lyssna på Bibeln och ta till sig Guds ord. Jag tycker om att lyssna på långa textsammanhang när jag är ute och joggar. Bibeln på mp3 kan beställas eller laddas ner från Voxbiblia. Man kan lyssna gratis till hela Bibeln på deras hemsida.

2. Läsa

För det andra kan man förstås läsa Bibeln. I vår kultur är detta säkert det vanligaste sättet att ta till sig Guds ord. Många läser ett stycke i Bibeln i sin personliga andakt. Det är bra att göra det till en vana att läsa Bibeln varje dag. Guds ord är ju den andliga maten och utan den svälter vi. Man kan läsa på olika sätt. Man kan tex. följa en bibelläsningsplan. Det finns många att välja på. En bra bibelläsningsplan är Bibeln idag. Man kan också göra en egen plan. Läser man ett kapitel om dagen läser man igenom hela Bibeln på fyra år. Det är också bra läsa långa svep för att få grepp om helheten. Bibeln är ju ett bibliotek med böcker och därför är det bra att ibland läsa en hel bok rakt igenom. Vid läsningen söker man ofta efter något som talar till en, något som bygger upp. När man läser tar man inte tag i alla frågor och svårigheter som dyker upp. Regelbunden bibelläsning är ovärderlig näring i det kristna livet, så försök att läsa något i Bibeln varje dag.

3. Studera

Det är också bra att studera Bibeln regelbundet. När man studerar gräver man djupare. Man söker svar på svåra frågor, stannar upp vid det man inte förstår och försöker sätta sig in i den historiska bakgrunden. När man studerar Bibeln söker man svar på frågor som: När skrevs detta och varför? Vad vill författaren säga? Vad betyder det för oss idag? Det finns många bra hjälpmedel när man studerar Bibeln. Man kan slå i uppslagsböcker och läsa kommentarer över olika bibelböcker. Det allra roligaste är när man lär sig att studera själv och komma på svaren på egen hand. Det är alltid bra att göra anteckningar och att kolla upp sina slutsatser i bra böcker. En av mina favoritböcker när det gäller att studera Bibeln är Att läsa och förstå Bibeln av Gordon Fee och Douglas Stuart. Den är fantastiskt bra och rekommenderas varmt! Det finns många olika bibelstudiemetoder att använda. Några bra tips finner du här.

4. Memorera

För det fjärde kan man memorera Bibelns ord. Att lära sig utantill är en nästan bortglömd förmåga i vår tid, men det kan vara oerhört värdefullt att lära sig bibeltexter utantill. Jesus och Paulus kunde stora delar av Skrifterna utantill. Genom kyrkohistorien har memorering varit ett viktigt sätt att ta till sig Guds ord, speciellt för dem som inte kunde läsa. Det är tex. häpnadsväckande hur enkla män och kvinnor i den anabaptistiska rörelsen på 1500-talet kunde stora textmängder utantill. Man kan lära sig enstaka verser eller långa textavsnitt. En av mina elever lärde sig hela bergspredikan! När jag var tonåring kunde man köpa memoreringskurser med bibelverser på små kort. Nu är det svårt att få tag i sådana och man får tillverka korten själv (nu finns BibelMemo att köpa). Försök att lära dig en vers i veckan! Det kräver lite arbete och mycket repetition för att lära sig utantill, men det är värt mödan. Det du har lärt dig utantill kan den helige Ande använda när man möter olika livssituationer eller när man samtalar med människor.
5. Begrunda
Det femte och sista sättet att umgås med Guds ord är att begrunda. Man kan likna det vid att idissla. Man kan ta ett kort avsnitt, en vers, en mening och gå och meditera över det hela dagen. Man tuggar på det, låter det sjunka in, begrundar, reflekterar och låter bibelordet bli en del av ens inre. Det är en livsförvandlande erfarenhet. Idag har jag begrundat Jesusorden i Matt 12:7, "Om ni förstod vad som menas med Barmhärtighet vill jag se och inte offer, så skulle ni inte döma oskyldiga". Det kan man tänka på länge.
Det finns många uppmaningar i Bibeln att begrunda Guds ord. En sådan finner vi i Ps 1:1-3:
Salig är den som inte följer de ogudaktigas råd och inte går på syndares väg eller sitter bland bespottare utan har sin glädje i HERRENS undervisning och begrundar hans ord dag och natt. Han är som ett träd, planterat vid vattenbäckar, vilket bär sin frukt i rätt tid och vars blad inte vissnar. Allt vad han gör lyckas väl.
Bli ordets görare
Så det här är fem sätt att umgås med Bibeln. Om du gör detta kommer du att få ett bra grepp om Guds ord och Guds ord kommer att få ett bra grepp om ditt liv. Men glöm inte att också följa Bibelns ord i praktiken. Bli ordets görare, annars lurar du dig själv, som Jakob skriver: "Bli ordets görare, inte bara dess hörare, annars tar ni miste" (Jak 1:22).
Några Dagenartiklar som tar upp Bibeln 1, 2, 3.

6 kommentarer:

  1. Dette var veldig bra. Et lite tips: Hvorfor ikke utgi dette som en liten folder/brosjyre? Jeg kunne tenke meg å oversette den til norsk, og gjøre det samme her. Vi trenger slik veiledning som du gir her.

    SvaraRadera
  2. Tack för tipset. Vi har faktiskt något på gång. Det kan hända att det blir ett litet häfte med bland annat det här innehållet så småningom. Vi kan diskutera översättning till norska lite senare.

    SvaraRadera
  3. Bra inlägg Jonas. Jag har först på senaste så smått börjat förstå djupet av Bibeln. Det är spännande, finns så otroligt mycket att hämta. Och det är häftigt hur samma bibelställe kan slå en gång på gång, med en ny innebörd eller ny förståelse.

    Ett annat tips som varit väldigt givande för mig är att läsa tillsammans med en eller ett par vänner. Man väljer ett brev eller en passage i någon av böckerna och läser högt tillsammans, en i taget. Sen kan man stanna upp så ofta man känner för det och dela tankar kring det man just läst - något man upplever, något man inte förstår eller någon tanke som slår en.

    Det kan bli mer levande för en när man får höra andras synvinklar och när man också får möjligheten att samtala kring det man just läst.

    För övrigt så läser jag ofta din blog, men är dålig på att kommentera. Men kanske blir mer framöver :)

    SvaraRadera
  4. Jonas: intressant att du som vurmar för anabaptismen inte har med den gemensamma läsningen alls, den borde väll vara nästan högst upp?

    SvaraRadera
  5. Tack Elof för korrigeringen. Det är ett förbiseende från min sida. Jag bör förstås på något sätt få med att lyssna, läsa och studera tillsammans. Betoningen i inlägget var personlig och därför tappade jag bort den kollektiva aspekten.

    SvaraRadera
  6. Skulle bara retas lite ;)

    SvaraRadera