Jag har lite idétorka när det gäller bloggandet just nu, men några boktips kan ju vara bra så här mitt i sommaren. Det finns inte många böcker på svenska om församlingsplantering. Den enda jag känner till är:
Nybyggare – teologi och strategi för nya församlingar, Martin Robinson, Stuart Christine, Libris 1994, 249 sidor.
Den är en bra introduktion till ämnet, även om det är femton år sedan den trycktes och den kan uppfattas som lite mekanisk i sin beskrivning av församlingsplantering. Det är mycket som har förändrats sen den skrevs och Martin Robinson har skrivit en uppföljare som är bättre och mer aktuell:
Planting Mission-Shaped Churches Today, Martin Robinson, Monarch Books 2006, 190 sidor.
På engelska finns många mycket bra böcker i ämnet. Stuart Murray har skrivit flera, tex:
Stuart Murrays bok är den bästa jag hittat i ämnet. Han skriver utifrån engelska förhållanden och den kan tillämpas i Sverige. Han ger en bra översikt över olika teoretiska och praktiska frågeställningar som berör församlingsplantering och har ett teologiskt och bibliskt djup som saknas i många böcker.
Stuart Murray har också skrivit en mer praktisk uppföljare som kom ut förra året. Den första boken ger den teologiska och bibliska grunden. Den andra är mer av typen: Hur gör man? Den innehåller många praktiska råd och tips och heter:
Planting Churches: A Framework for Practitioners, Stuart Murray, Paternoster 2008, 200 sidor.
En annan bok av samma författare som bör nämnas i sammanhanget är
Church after Christendom, Stuart Murray, Paternoster 2004, 232 sidor.
Den är en verklig guldgruva när det gäller nya sätt att vara kyrka i vår postmoderna och efterkristna tid. Det finns en liten bok av Stuart Murray som är utgiven på svenska. Det är
Hopp från marginalerna – Nya sätt att vara kyrka, Stuart Murray, Anne Wilkinson-Hayes, Tro & Tänk 2006, 29 sidor.
Det är en mycket bra introduktion till ämnet. Den ställer bra frågor och väcker tankar som varje församlingsplanterare behöver bearbeta.
Tre andra böcker som man inte ska missa är:
Planting Missional Churches – Planting a church that is biblically sound and reaching people in culture, Ed Stetzer, B & H Publishers 2006, 350 sidor.
Amerikansk mycket bra grundbok som tar upp det mesta. Präglas mycket av nordamerikanska förhållanden, men det finns mycket som är användbart även i Europa.
The Forgotten Ways – reactivating the missional church, Alan Hirsch, BrazosPress 2006, 290 sidor.
Redan en modern klassiker som bygger på Alan Hirschs erfarenheter av församlingsplantering i Australien och lärdomar från fornkyrkan och husförsamlingsrörelsen i Kina. Handlar om hur man missionerar och planterar församlingar i västvärlden. Mycket bra!
Organic Church - Growing Faith Where Life Happens, Neil Cole, Jossey-Bass 2005, 230 sidor.
Handlar om att plantera missionerande församlingar av husförsamlingstyp. Vänder upp och ner på det mesta av vårt svenska frikyrkotänk. Mycket utmanande och bibliskt förankrad!
Det här är böcker jag rekommenderar varmt när det gäller församlingsplantering. Är det någon som kan tipsa om andra böcker i ämnet? Är det någon som planerar att ge ut något på svenska. Det tror jag skulle behövas.
jag har skissat på tre kompletterande modeller för framtidens frikyrka (storstad) se http://operationovresalen.blogspot.com
SvaraRadera/David