onsdag 29 juli 2009

Nytt vin och gamla säckar

Bloggen har vilat ett par veckor, men nu är det dags att skriva igen. Jag börjar med ett boktips. Under semestern passade jag på att läsa en avhandling av Daniel Björk. Det är en avhandling pro gradu (magisternivå) vid den teologiska fakulteten på Åbo Akademi. Den handlar om hur man kan förnya en traditionell församling. Avhandlingen är publicerad på eget förlag och jag hittade den på Nya Musik i Jönköping. Det är spännande läsning och mycket lärorikt.

Daniel Björk ska bli präst i den evangelisk-lutherska kyrkan i Finland. Han har intervjuat fem anglikanska präster som alla varit med om att förnya en traditionell församling till att bli en växande och levande gemenskap som vinner nya människor och ser Guds rike komma i samhället. Daniel Björks avhandling behandlar frågor om ledarskap, församlingsliv, andlighet och förändringsarbete på ett initierat och konstruktivt sätt.

Samtliga intervjuade präster är engagerade i den karismatiska New Wine-rörelsen (rörelsen har också en svensk hemsida). Därför ger Björk också en ingående beskrivning av New Wines teologi och inflytandet från John Wimber. Björk analyserar intervjuerna med både teologiska redskap och med hjälp av modern och sekulär ledarskapslitteratur; och han gör det på ett mycket bra sätt. Även om boken i första hand tar sikte på dem som arbetar inom de lutherska folkkyrkorna i Sverige och Finland finns det mycket att hämta för oss som hör hemma i en frikyrklig tradition.

Daniel Björks bok är ett viktigt bidrag till alla som brottas med frågan om hur kyrkan ska lyckas med sitt uppdrag i en postmodern och postkristen kultur. Läs den!

2 kommentarer:

  1. Kul är också att han jämtat en del inspiration från frikyrkoförsamlingen Korskyrkan i Stockholm också.

    SvaraRadera
  2. Intressant - ja, svaret för en vital församlingsrörelse är andlig förnyelse.

    SvaraRadera