Nu är det bara tre dagar kvar till valet och jag har inte bestämt mig för vad eller vem jag ska rösta på. Jag har ju argumenterat för att rösta tidigare, och det vill jag göra. Men jag vill gärna bestämma mig innan jag går till vallokalen.
Micael Grenholm, Jonas Lundström och Tobias Elof Herrström argumenterar för att kristna inte ska delta i valet av etiska skäl.
Annika Spalde och några andra argumenterar i en artikel i Aftonbladet för att kristna ska rösta på den rödgröna vänstersidan. De pekar på områden som: Generös flyktingpolitik, vapenexport, välfärd för alla, fattigdomsbekämpning, klimatfrågan, utrikes- och biståndspolitik och djurrätt som frågor där vänstern har en bättre och mer kristen politik än alliansen.
Stefan Gustafsson och Svenska Evangeliska Alliansen har valt ut några andra viktiga frågor (bl.a. abort, dödshjälp, äktenskapet, flyktingpolitiken, civila samhället, samvetsfrihet) som de tycker ska avgöra hur kristna röstar och de uppmanar oss att kryssa de rekommenderade kandidater som finns på deras lista. Där är det mycket alliansen och särskilt kd.
Och jag som vill stoppa vapenexporten, ha en generös flyktingpolitik och en strängare abortlag...
Det finns inget parti som passar för mig. Jag är både höger och vänster. Ska det bli ickeröstande eller blankröst i alla fall?
Nu har ni några dagar på er att övertyga mig om hur jag ska göra. Kom igen och skriv!
Uppdatering med flera artiklar i Dagen den 17/9: Rödgrönt, Ledare, Kampen om kryssen, SEA:s undersökning, Utförsäkrad, Rödgröna går framåt.
Tillåt mig lämna en kommentar
SvaraRaderaHUR JAG TÄNKER INFÖR VALET
Kanske bäst att berätta att jag har en kristdemokratisk hållning.
KD : vacklande inställning i början av mandatperioden gjorde mig djupt besviken. Med rätta anser jag fortfarande.
Beslöt mig för att rösta blankt i nästa val.
( Maklisarna som inte röstar alls har jag ingen förståelse för. )
Emmertid tid är en blank röst eller en utebliven en röst för Mona Sahlin, och hon skulle innebära en katastrof för Sverige. Både andligt och ekonomiskt.
Sedan finns det hur många goda kristdemokrater som helst på lokal- och landstingsnivå som vi behöver stötta. Och deras inflytande och agerande skulle minska om inte KD fanns som riksdagsparti.
Hej,
SvaraRaderaJag förstår faktiskt inte varför så många kristna röstar på KD. Jag röstar rödgrönt för det handlar om människosyn, det här blogginlägget förklarar det väldigt bra tycker jag:
http://blogg.aftonbladet.se/beautifulones/2010/09/sjalvklart-rostar-jag-rodgront?awesm=fbshare.me_ASmtb&utm_medium=fbshare.me-facebook-post&utm_source=facebook.com&utm_content=fbshare-js-small.
Övertyga mig gärna varför KD är bra. Sen tycker jag att Mona inte förtjänar all kritik hon får, hon är inte den bästa men så dålig är hon inte och speciellt är hennes politik inte dålig vilket vi aldrig hör något om.
Det spelar ingen roll att Reinfeldt är trevlig och duktig, hans politik handlar fortfarande om egoism och att de rika ska bli rikare. Vi hade en debatt om mänskliga rättigheter på Karlstads universitet där moderaterna helt öppen sade att vissa mänskliga rättigheter är viktigare än andra. Det gör ingen nytta att ha tryckfrihet i ett land om man inte får utbildning och kan skriva (som också är en rättighet). FN säger att alla mänskliga rättigheter är RÄTTIGHETER som varje människa ska ha. Vi måste bli mer solidariska och mer öppna, inte bygga högre murar.
De rödgröna är absolut inte perfekta och jag kan inte allt. Men enligt mig är de rödgrönas fokus människor, inte hur mycket extra vi ska få i plånboken. Vilket är mycket mer i ton med min kristna övertygelse.
Frid
Per
Hej Jonas
SvaraRaderaJag gillar din blogg och blir glad att läsa dina tankar angående valet. viktigt att vara ödmjuk och se helheten. jag blir rädd för de som bara ser en väg och allt är svart och vit angående vilket parti som är det "rätta"...
Tack för bra och viktiga tankar! / Victor
Jag har själv tvekat länge. Dock är åsikten om strängare abortlagstiftning ointressant då inget parti driven den linjen.
SvaraRaderaDet som förmodligen blir tungan på vågen för min del är det jag sett av hur kroniskt sjuka ramlar genom de allt större hålen i det sociala skyddsnätet.
Då spelar den allmänna förtroendefrågan mindre roll då båda blocken har visat sig hålla en långsiktig balans i ekonomin.
Då jag tycker att vårdnadsbidraget är samhällspsykologiskt vansinne faller KD bort.
Jonas, jag tror ärligt talat det är bäst att du röstar blankt om du inte hittar någon bra kandidat och sedan bekämpar SD genom t.ex. youtube-aktioner (http://www.youtube.com/watch?v=0wj4iDWNjhs) och finansiella bidrag (http://kristenunderjord.wordpress.com/2010/09/15/visa-pa-ett-annat-system/). Även om du inte har problem med att rösta tycker jag du bör ta i beaktning att ideellt arbete för åsikter du står för är effektivare än politiskt arbete för åsikter du delvis står för. Valet mellan t.ex. fortsatt hög vapenexport och fortsatt höga aborttal är som mellan pest och kolera, vänster-högerindelningen är riktigt grov och i många fall osund.
SvaraRaderaom man ska rösta som kristen tänker jag att man ska undvara oss alla en otjänst genom att inte rösta in någon kristen (led inte din broder på fall, etc). en kristen överhet är något som jag ändå tycker Bibeln aldrig uppmuntrar utan snarare varnar för.
SvaraRaderamed det sagt så funderar jag på om inte det vore bättre både för församlingen och världen om vi fick en religionskritisk men antikapitalistisk stat än en mammondyrkande som stryker församlingen medhårs.
Jag känner tyvärr ingen sympati för de rödgröna. Problemet är att de utgör en synnerligen ohelig allians. Ohly har definitivt inte släppt sitt kommunistiska tänk. Se bara på Afghanistan. Han anser att väst ska dra sig ur landet, och låta talibanerna med sin extrema människosyn, styra landet. Detta innebär ett hårt liv för kvinnor, för press etc.
SvaraRaderaTill detta kommer att socialismen i grunden är gudlös. (bara läs internationalen). Det visar också deras program. Vi kanske får ett rättvisare samhälle (DDR och USSR var ju på sätt och viss jämlikt och rättvist), men priset vi får betala är inskränkta rättigheter och friheter för kyrkor, enskilda och familjer (läs om grön ungdoms förslag om månggifte m m). Kort sagt den kristna tron kommer ytterligare att föras ut i marginalen.
Vilket i och för sig kanske inte är dåligt?
Jag tycker det är alltför mycket velande i frågan om att gå till val eller inte. Om samma oförmåga att fatta beslut råder där de dagligen verkar, är det illa.
SvaraRaderaAnvänd uteslutningsmetoden om inget annat fungerar. Kvar måste ändå något finnas att lägga sin röst på.
Ingen är fullkomlig sa Alf Svensson på sin tid så varför tro att den som röstar ska vara det. Om vi vill vara en del av det samhälle vi lever i tycker jag vi ska försöka påverka det med det vi kan, och vi kan rösta (man kan bli medlem i något parti också).Vill vi inte göra det ska vi heller inte klaga när beslut går oss emot.
Jag tycker inte kristna ska vara isolerade öar i samhället utan vara besjälade av ambition att förändra där det behövs, då är bl.a. politik ett medel, församlingen ett annat, de utesluter inte varandra, tvärtom, de förutsätter varandra. Du syndar inte om du röstar, efter bästa förstånd.
Pröva hur det känns att inte rösta, och återgå till röstning i nästa val om det kändes snett. Hur det känns att rösta vet du ju. Fasta från röstandet.
SvaraRaderaAnnars tycker jag du ska lyssna på dom fattiga och marginaliserade när du väljer parti. Och då blir det nog röd-grönt.
Idag besökte jag några valstugor. Vänstern föredrog att jag röstade på M framför att jag avstod helt. Samma sak med FP i relation till V. Med andra ord handlar röstningen mer om att demonstrera sin lojalitet till systemet, än om den konkreta politiken. Det handlar om tillbedjan.
/Jonas L
www.jlundstrom.se
Är det så att du i alla fall kan tänka dig att inte rösta (alternativt blankrösta) av rent etiska skäl, eller gäller saken endast detta att du inte håller med något parti?
SvaraRaderaJag har inte följt diskussionen i detalj, men som jag har förstått det så är argumentet mot att rösta främst att det skulle vara oförenligt med en pacifistisk hållning.
Som jag ser det är inte detta det enda problemet med att rösta, utan problemet ligger just i att röstningen (och politik i övrigt) är en maktutövning. Matt 20:25-26 har citerats förut: "Ni vet att folkens ledare uppträder som herrar över sina folk och att deras stormän använder sin makt över dem. Men så skall det inte vara bland er..."
Jag kan inte förstå denna text på annat sätt än att det ligger något problematiskt just i att utöva makt. Och detta borde ju gälla vare sig det är våldslig makt, ekonomisk makt, etc. Den är maktutövning överhuvudtaget som är problemet, inte vilka medel den tar sig i uttryck i.
Maktutövning handlar (som jag ser det) om att med olika medel kunna tvinga människor att handla så som jag vill. Motsatsen kanske vi kan kalla för inspiration - jag själv går före, ger ut av mig själv, och inspirerar människor till att handla.
När jag går och röstar så är jag med och bestämmer hur andra människor ska handla, hur mycket skatt de ska betala, och vad de ska betala skatt till, etc.. Med andra ord så är jag delaktig i att tvinga människor att handla på ett visst sätt. Jag har utövat makt.
Alternativet är ju istället att jag påverkar människor på annat sätt. Genom att sprida godhet kan jag kanske få människor att vara hyggliga, leva etiskt, och att ge pengar till viktiga ändamål i alla fall. Jag inspirerar dem till att leva ett annat liv, istället för att tvinga dem. Jag ger dem på något sätt ett inflöde, vilket i sin tur kan leda till ett utflöde, istället för att kräva ett handlande av dem.
Det är ju inte så att jag slutar att påverka samhället bara för att jag inte går till vallokalen. Jag tror att man kan påverka lika mycket genom att inte gå dit, och istället för att tvinga människor att handla så som jag vill så kan jag t.ex. pröva på att "vara de andras tjänare och slav".
Skulle de rödgröna ha en mer kristen människosyn? Då känner du inte några kristdemokrater...
SvaraRaderaÄr det några som varit föregångare när det gäller omsorg och vård så är det frikyrkorna.
Än idag är de spjutspetsen i den internationella hjälpverksamheten.
”Det är ju inte så att jag slutar att påverka samhället bara för att jag inte går till vallokalen”, tycker Joel. ”Jag tror att man kan påverka lika mycket genom att inte gå dit, och istället för att tvinga människor att handla så som jag vill så kan jag t.ex. pröva på att "vara de andras tjänare och slav".
SvaraRadera”Tvinga människor - - -”
Det enda tvång jag kan identifiera i sammanhanget är det tvång som åläggs partierna att infria de löften som partiet har utlovat väljarna. Så vitt jag förstår är det ett fullt legitimt ”tvång” som dessutom ligger i linje med vad väljarna har uttryckt i valet.
Om man väljer att inte uttrycka någon åsikt genom att röstskolka har man förverkat denna sin påverkansmöjlighet.
Naturligtvis återstår möjligheten att ändå ”vara de andras tjänare och slav”, även om jag tror det hör hemma i Guds församling.
Som kristen har jag mycket svårt att tänka mig att rösta på ett vänsterblock vars grundläggande ideologi är att "I höjden räddarn vi ej hälsa, nej själva vilja vi oss frälsa" (Internationalen 2:a versen) I den bibliska världsbilden är människan inte innerst inne fulländad, utan fallen. Därför behöver en sund politik bygga på en kristen människosyn.
SvaraRaderaInledningen till Kristdemokraternas principprogram lyder (hela programmet finns att ta del av på http://www.kristdemokraterna.se/VarPolitik/Principprogram.aspx ):
KRISTDEMOKRATI ÄR DEMOKRATI byggd på kristen människosyn och värdegrund. Med kristna värden avses de allmänt giltiga värden som inspirerats och förvaltats av den kristna traditionen. Kristdemokratin är värdeorienterad. Med detta menas en politik som har människovärdet och de etiska grundvärdena i centrum.
Människosynen utgår från att människan till sin natur är rationell eller förnuftig, vilket ger henne frihet och möjlighet att välja mellan ont och gott. Hon är moraliskt medveten och råder över sina egna handlingar. Det gör henne moraliskt ansvarig. Värdet ger henne rättigheter och ansvaret ger henne skyldigheter.
Människan är ett mål i sig. Ingen annan människa får äga henne eller på ett kränkande sätt använda henne som ett medel..."
För oss som kristna ser jag ingen annan ideologi än denna att rösta på.
Jag har varit osäker i hela år vem jag ska rösta på. Precis av samma anledningar som du, ds det finns inget parti som står för klassiska kristna värderingar. Efter slutdebatten på SVT i går tänkte jag att jag vilje rösta: M KD och FP i Riks, Lands, kommun. Sen i natt gick jag igenom samtliga partiers valmanifest, och ändrade mig återigen. Jag tänkte nu faktiskt rösta: SD, SD, SD. Inte i överensstämmelse med kristen tro?
SvaraRaderaHär är mina orsaker:
1. De önskar en bättre äldreomsorg (för mig en viktig fråga, de äldre har det inte bra i dag)
2. De är det enda partiet som önskar använda mer pengar på bistånd i konfliktdrabbade/katastrof drabbade länder
3. Skola - Här är de ganska lika FP, en mer konstruktiv skolpolitik (barnen är våran framtid)
4. De önskar satsa på intrigration, inget annat parti önskar detta. Jag gillar inte den segregation som finns i dagens samhälle, och ser SDs lösningar som något positivt (även om de är långt ifrån jätte bra- men de tar åtminstone på problemet).
5. Israel- SD är det enda Israel vänliga partiet
6. Kriminalitet: Vi lever i ett samhälle var våran närmiljö blir hårdare och hårdare, och mindre och mindre människor känner sig trygga. Jag tycker svensk lagstiftning är för slappt, ska man få mängdrabbat- eller nolltollerans? Jag väljer nolltollerans, enda sättet att stoppa den utveckling vi t.ex kan se med gängkriminalitet i Malmö- detta har lyckats i andra länder och städer som Nederland och New York.
6. Bättre social och vård- SD satsar mycket på detta, och är en mellanting av de två blocken. Mellan är bra här tycker jag.
7. De är för öppna gränser för flyktingar, men stängda gränser för invandrare (från utanför Europa). Flyktingar är våran huvuduppgift som välfärdsland anser jag. De är även för arbetsinvandring. Orsaken de önskar bromsa invandringen av invandrare- är för att de anser att segregations problemen måste lösas först, jag tycker det verkar logisk.
8. De är bland de få partiet som har stått upp för de utvisningshotade kristna från länder som Irak.
9. De har en bättre abort politik
10. De tar ansvar och rensar upp de med extrema åsikter inom sitt eget parti, många har fått gå under valrörelsen efter div. utspel. Detta visar att partiet inte bara på pappret tar avstånd från rasism men också i verkligheten.
Ja finns mycket mer. Enda negativa jag kan se med SD, är att jag har svårt för den starka nationalismen, men de säger sig ha danska Vänster som förebilder och Norska FRP- båda dessa partier har jag inga problem med.
Tack för alla goda råd! Jag håller inte med Joel om att röstande är att utöva tvingande makt över andra människor. Att rösta är att vara med och välja vilka som ska styra samhället. Att demokratiskt välja överheten är, som jag ser det, ett bra sätt att organisera ett samhälle. Sen är det överheten som utövar makten, inte den som röstar. Jag tänker rösta eftersom jag vill motverka Sverigedemokraternas inflytande. Att SD skulle få inflytande över svensk politik vore den största olyckan för Sveriges framtid. Jag är för ett mångkulturellt och pluralistiskt samhälle, med religionsfrihet för alla och en generös flyktingpolitik. Jag tror att jag vet hur jag ska rösta.
SvaraRaderaApropå tvingande makt. Paulus utnyttjade sitt romerska medborgarskap vid ett par tillfällen. Utnyttjade inte han i än högre grad den romerska krigsmakten vid dessa tillfällen i så fall än vad en röst i Sverige någonsin skulle göra?
SvaraRaderaKD är ett fallet kristdemokratiskt parti, dock med goda kristdemokrater bland sina kandidater. Om abortfrågan är viktig är KD enda alternativet, trots att de är flata.
SvaraRaderaFlyktingpolitiskt går det inte att rösta rödgrönt, då blir det bara en större röra. De problem vi har idag är ett arv från 90-talets naiva politik. Kd har den mänskligaste synen, men har tyvärr tappat rotfästet från europeisk kristdemokrati. Synd, men det finns inga verkliga alternativ.