söndag 13 maj 2012

Bönedag, Jesusmanifestation och läger.

Igår var det Jesusmanifestation i Stockholm. Tusentals kristna från hela landet samlades för att manifestera sin kärlek till Jesus och be för Sverige. Dagen berättar om evenemanget i en rad artiklar (1,2,3,4,5,6,7,8). Även Svenska Dagbladet och Aftonbladet uppmärksammade manifestationen positivt.

Jesus är centrum i den kristna tron. Det är honom vi tror på, älskar, tillber och följer. Därför är det naturligt för kristna att samlas runt Jesus och peka på honom. Han är inte bara vår frälsare, utan så mycket mer. I det anabaptistiska nätverkets kärnvärderingar säger vi följande:

Jesus är vår förebild, lärare, vän, frälsare och Herre. Han är källan till vårt liv och den centrala referenspunkten för vår tro och vår livsstil. Han är också utgångspunkten för vår förståelse av församlingen och vårt engagemang i samhället. Vi är fast beslutna att både följa Jesus och att tillbe honom.


En viktig aspekt av att följa Jesus är att leva i bön, att be regelbundet och ofta. Därför var bön en av programpunkterna på Jesusmanifestationen. Det är bra att regelbundet avsätta tid för gemensam bön, eftersom det är lätt att bönen avtar och tappas bort om man bara är hänvisad till den enskilda bönen. 

Jag var inte i Stockholm, men idag hade vi bönedag i vår församling. Vi hade bön pågående i ett bönerum från 9-16 och sen hade vi en gudstjänst som vi kallade Bönefokus, med mycket tid för lovsång, tillbedjan och bön i olika former. Det var mycket inspirerande. Det är påtagligt hur gemensam bön och bönedagar skapar andlig förnyelse och förväntan. Och hur Gud talar till oss när vi tar tid för att söka honom. Det var många som blev berörda av Hans närvaro. Idag handlade det mycket om att be för Råslätt och för församlingslägret som vi ska ha på Nyhemsgården under Kristihimmelsfärdshelgen 17-20 maj. Lägret kommer att ha ca 150 deltagare från församlingens nätverk. Det är en av årets höjdpunkter i vår gemenskap. Vi ber att många ska lära känna Jesus under dessa dagar.

Till sist några bibelord om vikten av bön:

"Han (Jesus) gav dem denna liknelse för att lära dem att alltid be och inte ge upp" (Luk 18:1).

"Slappna inte i er iver, håll er brinnande i anden. Tjäna Herren. Gläd er i hoppet, var uthålliga i lidandet och ihärdiga i bönen" (Rom 12:11-12). 

"Var uthålliga i bönen, vaka och be under tacksägelse" (Kol 4:2).

Så detta är min uppmaning idag: Följ Jesus och lev i bön!




2 kommentarer:

  1. Hej Jonas! Vill bara tipsa om Greg Boyds nya blogg,http://gregboydreknew.blogspot.se där han just nu skriver nått väldigt intressant om bibelns auktoritet och frågan om ofelbarhet. Han försöker formulera allt från korsets perspektiv och det får stora konsekvenser.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för länken. Jag har normalt stor respekt för Greg Boyd, men här blev jag faktiskt lite besviken på honom.

      Radera