onsdag 6 juni 2012

The Big Story

Vad är egentligen evangeliet och hur ska man presentera det för människor i vår tid? Det är viktiga frågor. Många av oss känner säkert till klassiska presentationer som broillustrationen eller de fyra andliga sanningarna. Det är bra och användbara sammanfattningar av evangeliets budskap, men de har sina brister. Den största bristen är att de så ensidigt fokuserar på individens frälsning och förhållande till Gud när evangeliet egentligen är mycket större än så och handlar om Guds rike och Guds räddningsplan för världen. Evangeliet är mer än budskapet om hur man får ett evigt liv. 

Ett alternativt sätt att presentera evangeliet har tagits fram av James Choung. Modellen kallas för The Big Story och här kan du se hur han gör presentationen på tre minuter. Enkelt och bra tycker jag och han får med viktiga perspektiv som ofta tappas bort i de klassiska modellerna. 
Runt The Big Story finns en hel del material. Mycket finner man på hemsidan http://www.jameschoung.net/.  

Jag vill särskilt nämna boken True Story - A Christianity Worth Believing In, som i romanform presenterar evangeliet på ett nytt och fräscht sätt. I boken får vi möta Caleb som brottas med hur han ska presentera evangeliet för sin vän Anna, som bryr sig om världen, men är skeptisk till all form av religion. Boken tar oss med på en spännande resa och väcker många tankar. Den förklarar enkelt och tydligt tänkandet och teologin bakom The Big Story. Även om den är färgad av den nordamerikanska kontexten kan den läsas med behållning även av en europé. 

Det finns också ett litet evangelisationshäfte på 30 sidor som utgår från The Big Story och heter Based on a True Story. Det skulle jag mycket gärna se översatt och utgivet på svenska. Jag tror att det skulle kunna fungera även i vårt sammanhang.

En annan bok som tar upp frågan om vad evangeliet är på ett bra och konstruktivt sätt är The King Jesus Gospel av Scot McKnight. Den rekommenderar jag varmt. 

Levi Häggkvist presenterar och går igenom boken här

Vad tycker du om detta? Hur presenterar du evangeliet för människor i vår tid?

3 kommentarer:

 1. Riktigt bra!
  Har du läst något av Brian McLaren? han är inne på samma spår.

  SvaraRadera
 2. Jag kan rekommendera "God has a wonderful plan for your life" av Ray Comfort. Den finns gratis här: http://www.freewonderfulbook.com/

  Jag såg videon ovan för några år sedan, och för ytterligare några år till sedan hade jag tyckte detta var en cool presentation av den kristna tron som skulle få folk att gilla det och kanske gå med. Sedan började jag att förstå vikten av att tala om Guds Lag, synden och domen. För om vi inte talar om de dåliga nyheterna, så får man inte ihop de goda nyheterna att Jesus dog för våra synder och återuppstod. Det är Evangeliet. Och inte att Jesus "startar en revolution" eller att vi kan "hela jorden", så står det inte i Bibeln och det är inte kristen tro.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Daniel för din respons. Jag anade att du skulle vara tveksam till detta. Jag har läst igenom hela boken som förklarar teologin bakom The Big Story och jag kan försäkra dig om att både synden och innebörden av Jesus död och uppståndelse finns med. Under "Damaged by evil" finns synden och dess konsekvenser, och under "Restored for better" finns allt Jesus sa och gjorde, inklusive korset och naturligtvis är hans död och uppståndelse helt centralt i evangeliets budskap. Modellen påstår inte att vi kan hela jorden, utan att Gud ska skapa en ny jord, men att vi redan nu är sända ut i världen med Guds rike för att ge Hans helande till en trasig värld, som en försmak på det kommande riket. Det är biblisk teologi och det är på sätt och vis en kärlekens revolution mot djävulen och världen.
   Jag håller med dig om att man inte kan förklara hela evangeliet, utan att ta upp synden och Guds dom över den, men det behöver inte vara utgångspunkten. Man kan ta utgångspunkten i människans andliga törst (Joh 4), människans religiösa sökande och okunnighet (Apg 17), människans bundenhet i dåliga vanor eller slaveri under onda makter, människans upplevelse av meningslöshet och trasiga relationer eller något annat mänskligt behov. Det finns mer än ett sätt att förklara evangeliet, det visar både Jesus och Paulus, när de möter olika människor och grupper på olika sätt.

   Radera