onsdag 22 oktober 2014

Turné med Yoder Neufeld

Idag åker jag ut på turné. Jag har tagit några dagars semester och ska resa med Tom och Rebecca Yoder Neufeld och besöker bland annat Göteborg, Oslo och Stockholm. Mina uppgifter är i huvudsak att vara representant för Nätverket Anabaptist, köra bilen, tolka när det behövs och sälja böcker.

Tom och Rebecca är mennoniter från Canada. Tom är professor i Nya testamentet och har undervisat vid Conrad Grebel University College i University of Waterloo sedan 1983 och har specialiserat sig inom ämnen som kyrkan, ickevåld och fredsarbete. Han har skrivit tre böcker som han har med till försäljning: Jesus and the Subversion of Violence, Recovering Jesus och en kommentar till efesierbrevet: Ephesians. Rebecca har arbetat med invandrare och invandrarfrågor i Nordamerika och på olika sätt varit aktiv i lokalt församlingsarbete.

Jag överdriver inte när jag säger att det här känns väldigt inspirerande. Efesierbrevets andra kapitel kommer att vara en text som återkommer på flera samlingar. Där står det om Jesus att "han är vår fred" (2:14), att han kom för att "stifta fred" (2:15) och att han "har kommit med budskap om fred" (2:17). Fred hör till evangeliets kärna, som vi skriver i nätverkets kärnvärderingar:

"Fred hör till evangeliets kärna. Som efterföljare till Jesus i en splittrad och våldsam värld är vi inriktade på att finna ickevåldsalternativ och på att lära oss skapa fred mellan människor, mellan och inom församlingar, i samhället och mellan nationer."

Därför känns det inspirerande att få resa med en fredsteolog från en fredskyrka. Programmet ser ut så här:

Onsdag 22 oktober kl 18-21: Måltid och bibelstudium: Jesus är vår fred. Mariakyrkan, Hammarkullen, kommuniteten Oikos.  Anmäl dig på Facebook.

Torsdag 23 oktober kl 13.15-14.30, Öppen föreläsning på Göteborgs Universitet. Tema: Patient Pursuit: Peacemaking and the Patience of God. Mer information här.

Fredag 24 oktober: Peacemaking as a part of the church’s mission in the World. Föreläsningar på Höyskolen för ledelse och teologi i Oslo:
  • 9:30 -10:25     Jesus and the Subversion of Violence: Wrestling with the New Testament Evidence
  • 10:30 -11:25  Patient Pursuit: Peacemaking and the Patience of God
Fredagen 24 oktober kl 19.00  Jesus – fattiga, rika och sociala strukturer, Pingstkyrkan i Arvika

Lördag 25 oktober kl 18-21 i Kyrkan vid Brommaplan. “Han har kommit med budskap om fred”, Vad kan vi lära oss av Jesus som en fredens evangelist? Mer information här.

Söndag 26 oktober kl 11. Tom predikar i Allianskyrkan i Älta.

Fredag 31 oktober kl 20 besöker de EFS i Luleå och talar om The social implications of the Bible, men då är inte jag med.

Alla är varmt välkomna till dessa samlingar som Nätverket Anabaptist är med och arrangerar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar