tisdag 28 april 2015

Jesus kommer snart - Jesussnart

När jag började på gymnasiet på hösten 1975 var jag ganska säker på att jag aldrig skulle ta studenten. Jag trodde att Jesus skulle komma tillbaka innan jag hade gått klart mina tre år på Sandagymnasiet i Huskvarna. Den hösten var jag på ett möte i Filadelfiakyrkan i Örebro och pastorn talade om att han fått en vision om något som skulle hända i Örebro 1978. Jag kommer ihåg hur chockad jag blev. Om den visionen är sann måste ju det betyda att Jesus inte kommer före 1978. Ska han verkligen dröja så länge? Det kunde jag inte fatta.

Det var så många tänkte och kände i mitten av 70-talet. Jag hamnade mitt i det som kallades Jesusrörelsen. Jag satsade inte så mycket på studierna, utan ägnade min mesta energi åt den kristna skolgruppen och åt evangelisation. När jag väl tagit studenten hade jag absolut ingen motivation att studera vidare. Jesus skulle ju ändå komma snart och det viktigaste var att få ut budskapet till så många som möjligt. Så jag och några vänner flyttade till Råslätt och planterade en församling. När man nu ser tillbaka är det lätt att skratta åt det. Snart fyller jag 56 år. Jag har både barn och barnbarn och Jesus har inte kommit tillbaka än. Men samtidigt finns det något tjusigt i den inställningen vi hade på den tiden. Den där ivriga förväntan på att Jesus ska komma snart och villigheten att satsa allt. Jag skulle önska att det fanns lite mer av det idag. I och för sig tycker jag inte att det är sunt att strunta i utbildning av det skälet. Men Gud har varit med och trots att jag inte skaffade någon ordentlig högskoleutbildning har det gått bra för mig.

Jesus kommer snart. Det står faktiskt redan i Nya testamentet: "Herrens ankomst är nära", skriver Jakob (Jak 5:8), och Jesus säger "Ja, jag kommer snart" (Upp 22:20). Om det var snart för ca 1925 år sedan, så måste det ju vara ännu närmare nu. Problemet är att vi inte vet dagen eller stunden. Vi vet att han kommer snart, men inte hur snart. Kanske i vår livstid, kanske senare.

Snart är ett relativt begrepp. Min yngste son Joel hittade på ett begrepp när han var i tioårsåldern. Han satt och spelade tv-spel och jag ropade på honom att han skulle komma och äta och han svarade: "Jag kommer snart", men han kom inte. Jag ropade igen och han svarade: "Jag kommer snart", men han kom fortfarande inte. Det här upprepades flera gånger och till sist blev jag arg och utbrast: "Du sa ju att du skulle komma snart. Varför kommer du inte?" Då svarar Joel: "Jag menade Jesussnart" och jag brast ut i skratt. Det blev ett nytt begrepp. Jesussnart betyder; snart, men jag vet inte precis när, det dröjer inte länge, men det kan dröja längre än du tror, men nån gång blir det helt säkert.

Jag tror att det är precis så det är: Jesus kommer snart, Jesussnart.

Till sist upprepar jag det jag skrev igår: Jag tror att varje generation kristna ska leva som att den är den sista generationen, vara beredda på att Jesus kommer och samtidigt ödmjukt inse att det kan dröja ett tag till. "Se till att ni håller er vakna, ni vet inte när tiden är inne", sa Jesus i Mark 13:33.

Vad tror du?

Uppdatering 30/6 2017. Här har jag skrivit mer om Jesus återkomst: Eskatologi, del 1: Jesus kommer tillbaka.

1 kommentar: