fredag 8 maj 2015

Prioritera församlingsplantering - debattartikel i Dagen

Det är många intressanta frågor som har diskuterats på Dagens debattsidor på senare tid. Debattens vågor har gått höga både när det gäller samkönade relationer och gudstjänsternas utformning. Det är förstås viktiga frågor, men det finns de som är viktigare. Därför har jag, tillsammans med SAM:s missionsföreståndare Kjell Larsson och Lars-Gunnar Jonsson (ledare för Sverigeavdelningen), skrivit en debattartikel om det som vi tycker är en av de viktigaste frågorna för den svenska kristenheten. Det handlar om hur vi ska lyckas med det uppdrag Herren har gett oss och att vi behöver plantera nya församlingar som når nya människor över hela Sverige. Så här skriver vi i artikelns inledning.

Sverige är ett missionsfält. Många människor i vårt land har inte någon kristen gemenskap i sin närhet och inte någon större kunskap om vad det kristna budskapet handlar om. Den kristna kyrkan har fått ett uppdrag, men hur går det egentligen? Sverigeundersökningen från 2011 visade att det under perioden 2000-2010 lades ner 550 församlingar i vårt land. Under samma period planterades drygt 100 nya. Siffrorna talar för sig själva. Vi lägger ner en församling i veckan, men startar bara en ny var femte vecka. Så kan det inte fortsätta. Det behövs många nya församlingar över hela Sverige. Behoven är enorma, inte minst i våra storstäder. Vårt uppdrag är att sprida evangeliet, göra lärjungar och plantera församlingar. Det finns många intressanta och viktiga frågor att diskutera, men det här är en fråga som borde engagera alla. Vi tror att det är en överlevnadsfråga för kristenheten i Sverige.

Läs hela artikeln här: Plantera mer församlingar - nu!

Här presenterar Öyvind Tholvsen något om Sverigeundersökningen från 2011.
I Alliansmissionen satsar vi på att intensifiera församlingsplantering. Inom de närmaste åren kommer vi att satsa mer resurser på detta och vi söker pionjärer och medarbetare som vill vara med. Kanske är du en av dem som Gud kallar att vara med i en av våra församlingsplanteringar. Läs mer om detta här.

I höst startar vi även Paulusprogrammet, som är en ettårig distanskurs i församlingsplantering, för dig som vill satsa några timmar i veckan för att lära dig mer om detta ämne.

3 kommentarer:

 1. ”Plantera mer församlingar – nu!”

  Det anser representanter för Svenska alliansmissionen och menar att det är en ödesfråga för svensk kristenhets framtid. Många påståenden och många stora ord.

  Men om bibelläsning, bön och brödragemenskap får ge vika för: underhållning, ytlighet, stå -upp- komik, en mängd aktiviteter, företagstänkande `a la Bill Hybles, framgångteologi, Emergent Church
  hierarkiskt styrda kyrkor- (där de som har mest pengar/ finast bakgrund/ tjusigast jobb har mest inflyttande oavsett andlig mognad- men Gud har väl inte anseende till person, eller hur var det?), katolicism, mysticism, new age, yoga/ mindfullness/ frälsarkransar (-som nu inte enbart finns inom Svk utan även t. ex i Frälsningsarmén), influenser av främmande religioner samt religionssynkretism,
  Listan kan dessvärre göras lång.
  Ja, då kanske det finns en anledning till att människor lämnar /inte känner sig hemma / inte kan vara kvar – för det blir andligt ohållbart/ oförsvarbart att vara kvar i dessa sammanhang!
  Ni har ALDRIG funderat i de banorna????

  Villfarelsen får idag strömma in.
  De s.k herdarna har för länge sedan övergett fårahjorden och fyller numera sin egen buk.
  Världens ande har i mångt och mycket taget över dessa sammanhang.
  Gud är inte med dessa nya Babelsbyggen men ni tycks inte se det....

  Problemet, Jonas Melin, är inte att församlingar läggs ner – utan snarare varför församlingen har övergivit sin Gud.
  Ni kan bygga hur många nya församlingar som helst, de blir säkert en kvantitativ massa men om Herren inte är med gör ni det förgäves.

  Om inte Herren bygger huset är arbetarnas möda förgäves. Om inte Herren bevarar staden vakar väktaren förgäves. Ps 127:1
  Ty tiden är inne för domen, och den börjar med Guds hus. Men om den börjar med oss, vad skall då slutet bli för dem som inte lyder Guds evangelium? 1 Pet 4:17


  Herren kallar till omvändelse.

  /A. K

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej A.K. De församlingar som ska planteras ska givetvis bygga på Bibeln, bönen och brödragemenskapen. Inget annat kommer att fungera om vi ska nå ut med evangeliet och nå nya människor. De församlingar som inte håller fast vid apostlarnas undervisning (Bibeln), kommer inte att bestå provet. I Alliansmissionen står vi stadigt på Guds ord och det kommer vi att fortsätta med. Därför ska vi plantera mer församlingar, och vi är förvissade om att Herren är med och bygger med oss.

   Radera


 2. Melin:” I Alliansmissionen står vi stadigt på Guds ord och det kommer vi att fortsätta med.”
  Det känns tryggt att veta- hoppas det förblir så.
  Men hur kommer det sig att ni, liksom de flesta frikyrkosamfund (EF, SvK, Pingst, Frälsningsarmén m.fl), är med i SKR(Sveriges Kristna råd)?
  SKR som främjar religionsdialog/synkretism, falsk ekumenik med b la RKK och är mycket fientligt inställda till Israel?

  Ni vill nå nya människor med evangelium. Gott så. Det tror även jag ligger på Herrens hjärta!
  Men hur har ni tänkt att dessa nyfödda barn i Kristus Jesus ska få någon stabil grund att stå på? Genom cellgrupper? Cellgrupper ( jag säger inte att det är så på alla platser men på oroväckande många), som idag är mer sociala livstilsgrupper än en plats att studera Guds ord på. Där det kan finns ledare, som är så dåligt insatta i Bibeln, och inte undervisar utan använder sig av en ”kristen bok” istället - utan något bibliskt innehåll. Har tyvärr varit med om det. Och när söndagen väl kommer leker pastorn stå- up- komiker eller enbart ger budskap som kittlar i öronen. Det håller inte för att göra lärjungar av.
  Andliga fäder och mödrar fattas som kan hjälpa dessa nyfödda barn att mogna och fördjupa sin tro, genom bibelläsning och bön. Många nyblivna kristna riskerar att falla av när svårigheterna kommer. De är oförberedda och det beror på ett omoget ledarskap.
  Samtidigt kan man konstatera att även de som varit kristna under längre tid inte heller får någon andlig föda. Detta pga Guds ord bytts ut mot ett socialt evangelium och sökarvänliga predikningar, där ingen längre får nämna det anstötliga ordet synd...
  Det vi ser idag är att Bibelläsning och Bibelförståelse sjunker i många församlingar. Och det minst besökta mötet är oftast bönemötet hur kommer det sig?

  Melin: ” Därför ska vi plantera mer församlingar, och vi är förvissade om att Herren är med och bygger med oss. ”
  När ytlighet, avgudadyrkan mm får ersätta Jesus och Gud med världens ande, då är det inte konstigt hur resultatet blir. Församlingar läggs ned.
  Det finns mycket som görs i köttet och inte alls är från Gud, även om människor är ”förvissade om” att det förehåller sig så. Intentionen kan var rätt men den görs ändå i egen kraft, efter mänsklig vishet och egen stolthet. Bön och åter bön är lösningen. Om Herren ger klartecken: bygg, men endast då, och då efter Hans instruktioner och hans mönsterbild men inte annars.

  Men det behövs RENING och OMVÄNDELSE av Guds hus innan ev väckelse kan ske.
  För Gud är inte med och sanktionerar Babelsbyggen och uppförandet av nya rövarkulor.

  Vill avsluta med en länk som belyser den sena tid och det avfall som pågår idag.
  Ta dig tid att se och kommentera gärna innehållet.....

  http://bibelfokus.se/rick_warren_exposed

  /Mvh
  A.K

  SvaraRadera