söndag 18 december 2016

Född av jungfrun Maria

Jag är med i en församling som heter Råslätts församlingsgemenskap och finns i höghusförorten Råslätt utanför Jönköping. Idag predikade jag på vår gudstjänst i Råslättskyrkan. I år har vi följt kyrkoårets texter och idag hade jag temat Maria - Herrens mor. Texten jag predikade över var Luk 1:39-45, som handlar om när Maria besökte sin släkting Elisabeth, som också väntade barn. Elisabeth blev uppfylld av den helige Ande och talade profetiskt till Maria och kallade henne "min herres mor" (Luk 1:43).

Det är något speciellt med barnet Maria bär. Han är Herren. Han har inte blivit till på samma sätt som andra människor blivit till. Han har blivit till genom att Anden kom över Maria. Det är ett mirakel. Han föddes av jungfrun Maria.

Både Lukas och Matteus berättar om hur Jesus föddes. Båda betonar att Maria blev gravid utan att någon man var inblandad. Matteus skriver två gånger att hon blev med barn "genom helig Ande" (Matt 1:18, 20). Lukas berättar att när Maria frågade ängeln Gabriel hur hon ska kunna föda en son när hon inte har varit med någon man, så svarade han att det ska ske genom att den helige Anden kommer över henne (Luk 1:34-35). Det är detta som brukar kallas för jungfrufödelsen.

I vår tid är det många som tycker att det är svårt att tro att det verkligen gick till på det viset. Det verkar ju omöjligt och eftersom det är helt mot naturens lagar, är det väldigt svårt att tro på det för den som inte räknar med att Gud gör mirakel. En del förklarar det därför som att jungfrufödelsen är en poetisk omskrivning för att säga att Jesus är viktig, men att den inte är en verklig historisk händelse.

Hur är det med detta? Är det viktigt att tro på jungfrufödelsen?


Jag menar att det är det. Det är faktiskt så viktigt att det finns med i den apostoliska trosbekännelsen, som är en tidig sammanfattning av de viktigaste punkterna i evangeliet och den kristna tron. I den står det bland annat:

"Vi tror på Jesus Kristus, Guds ende son, som blev till som människa genom den helige Anden, föddes av jungfrun Maria..." (ny ekumenisk översättning).

Det här är viktigt därför att det handlar om vem Jesus är. Han är Gud, han är evig, han skapade universum, och han kom till jorden och blev människa. Alla vi andra började vår existens i vår mammas livmoder., men det gjorde inte Jesus Kristus. Han fanns i evighet och han kom till Maria och fick en mänsklig kropp genom henne. Därför är jungfrufödelsen viktig för den kristna tron och därför finns den med i den apostoliska trosbekännelsen. (Läs hela trosbekännelsen i det här inlägget: Trons minimum.)

Paulus sammanfattar detta i Gal 4:4-5.

"Men när tiden var inne sände Gud sin son, född av en kvinna och född att stå under lagen, för att han skulle friköpa dem som står under lagen och vi få söners rätt."

Jag kan förstå att det kan vara svårt att tro på jungfrufödelsen. Men om Gud finns och han verkligen är Gud, då kan han göra vad han vill. Och som ängeln Gabriel sa till Maria: "Ty ingenting är omöjligt för Gud" (Luk 1:37), inte ens en jungfrufödelse!

Jesus föddes av jungfrun Maria. Det är en del av julens budskap. Tänk på det när du firar jul i år.

Det här var en av mina punkter i dagens predikan. Sen hade jag några till, men dem får jag skriva om en annan gång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar