tisdag 31 mars 2020

Vetekornets lag - en tröst i coronatider

Har du hört talas om vetekornets lag? Det brukar man kalla den princip som Jesus ger oss i Johannesevangeliets tolfte kapitel. Så här säger han där:

"Sannerligen, jag säger er: Om vetekornet inte faller i jorden och dör förblir det ett ensamt korn. Men om det dör ger det rik skörd." (Joh 12:24).

Jesus säger det här bara några dagar före påsken och han syftar förstås på sin egen död, som snart kommer att ske. Det är han som är vetekornet som ska dö för att ge en rik skörd. Jesus dog för vår skull och för att försona oss med Gud. Han uppstod igen på den tredje dagen och det har gett en rik skörd av människor som tror på honom i hela världen. Det kommer vi att fira under den kommande påskhelgen nästa vecka.


Jesus tillämpar dock inte den här principen enbart på sig själv utan också på sina lärjungar. Han fortsätter nämligen med att tala om att de ska ge sina liv, tjäna honom och följa honom. Också vi som vill vara hans lärjungar måste dö från oss själva för att ge rik skörd.

Den här principen kallas alltså för vetekornets lag och den handlar om att någon eller något måste dö för att något annat ska födas, uppstå eller växa fram. Det kan till exempel handla om att en verksamhet måste läggas ner för att något nytt ska kunna växa fram eller om att en församling måste läggas ner för att den sen ska kunna återplanteras och få en ny blomstrande framtid.

Igår blev jag påmind om vetekornets lag och det gav mig både tröst och hopp i dessa coronatider. Vi lever i en svår tid och det är mycket som hotas; människor, verksamheter, företag och mycket mer. Men kriser kan leda till förnyelse och död kan leda till liv. Så har det varit många gånger förut och så kan det bli igen. Kanske är det vissa saker som kommer att dö i denna turbulenta tid, för att andra saker ska födas och ge en stor skörd. Låt den här tiden bli en tid då vi söker Gud och fokuserar på det som är viktigast. Det kan hända att vissa saker kommer att läggas ner, gå omkull eller förändras radikalt. Det kan hända att en del saker som vi älskar inte kommer att finnas kvar. Men jag tror att något nytt kan födas och att det kan ge en rik skörd för Guds rike. Det säger i alla fall vetekornets lag och eftersom det är Jesus som har sagt det så tror jag att det är sant. Jag litar nämligen på honom.


Om vetekornet inte faller i jorden 
och dör förblir det ett ensamt korn. 
Men om det dör ger det rik skörd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar