fredag 29 maj 2020

Paulusprogrammet 2.0 - en distanskurs om missionella initiativ och nya sätt att vara kyrka

Informationen i denna text är inte längre aktuell. Uppdaterad information om Paulusprogrammet finns här: Paulusprogrammet 2.0

Hösten 2015 startade vi Paulusprogrammet. Det är en ettårig distanskurs om församlingsplantering på Mullsjö folkhögskola och den har i fem år drivits gemensamt av Alliansmissionen och Equmeniakyrkan. Ett 50-tal kursdeltagare har genomfört kursen under dessa år och den har gett ringar på vattnet i olika sammanhang. Den här veckan ska årets klass skicka in sina slutrapporter.

Till hösten bjuder vi in till en ny kurs, men i ett uppdaterat format. Kursen kallas från och med nu Paulusprogrammet 2.0 och det är flera förändringar som har skett. Vi har breddat innehållet, vi har nya lärare och kursen arrangeras numera endast av Mullsjö folkhögskola och Svenska Alliansmissionen.

Breddat innehåll
Kursen handlar numera inte bara om församlingsplantering, utan både om att starta nya församlingar och att arbeta med förändring och utveckling i gamla församlingar. Vi kommer också att lägga mer fokus på att nå nya människor och att dela evangeliet. Så här presenteras kursen på hemsidan:

Paulusprogrammet är en 1-årig distanskurs om hur vi kan nå ut med evangeliet och bygga församlingar i Sverige idag. Den handlar både om att starta nya församlingar och att utveckla gamla. Kursen vänder sig till dig som är intresserad av missionella initiativ och nya sätt att vara kyrka. Du kanske är på gång att plantera en ny församling eller jobbar med utveckling och förändring i en gemenskap som funnits i många år. Du kanske står i en återplantering av en gammal församling som hotas av nedläggning. Du kanske brottas med din kallelse eller har en vision som du inte har börjat förverkliga än. Din församling kanske ska bli moderförsamling till ett nytt initiativ. Om något av detta stämmer på dig så är den här  kursen för dig. 

Nya lärare
I fem år har jag och Peter Svanberg varit kursens lärare. Nu har Peter gått vidare till andra uppgifter och jag har fått bygga ett nytt lärarteam. De nya lärarna innebär att vi gör en generationsväxling och får ett team som kan ta kursen in i framtiden. Jag står kvar som kursledare och med mig har jag:
  • Sara Linnarsson, pastor i Laholms församlingsgemenskap (SAM)
  • Alexander Bervebrink, skolpastor i Nässjö och medarbetare inom Gå ut mission
  • Anton Karlsson, medarbetare i Gå ut mission och församlingsplanterare i Borås
Jag är tacksam för det nya lärarteamet och tror att det här kommer att bli mycket bra.


Mullsjö folkhögskola och Svenska Alliansmissionen
Tyvärr meddelade Equmeniakyrkan i vintras att de inte längre kan vara med som arrangör för Paulusprogrammet. Det blev en stor utmaning och vi funderade mycket på om vi skulle driva kursen vidare, eller inte. Efter mycket bön och moget övervägande beslutade vi (SAM och Mullsjö folkhögskola) att utveckla kursen och satsa på en fortsättning. Resultatet blev Paulusprogrammet 2.0. Nu återstår det att se om vi får tillräckligt många deltagare för att genomföra kursen. Det blir en utmaning eftersom rekryteringsbasen är mindre än förut. Naturligtvis hoppas vi att deltagare från många olika sammanhang även i fortsättningen hittar till Paulusprogrammet 2.0. Vi hoppas att den här kursen ska vara till välsignelse för hela kristenheten och för flera olika samfund.

Kanske ska du söka till Paulusprogrammet.

Mer information om kursen och hur du anmäler dig finns på SAM:s och folkhögskolans hemsidor.
Paulusprogrammet 2.0 (SAM)
Paulusprogrammet 2.0 (Mullsjö)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar