söndag 24 augusti 2014

Vad ska jag rösta på?

Om tre veckor är det riksdagsval och jag har inte bestämt mig för vilket parti jag ska rösta på. Däremot har jag bestämt mig för att jag ska rösta. Det hade jag inte tre veckor före riksdagsvalet 2010 och det skrev jag om i inlägget Tänker du rösta? Det gav upphov till 56 kommentarer och ett mycket intressant samtal om att rösta eller inte rösta i riksdagsvalet. Jag kom till slut fram till att jag skulle rösta och anser att mina argument för det fortfarande håller. Den här gången är den enda och inte helt obetydliga frågan: vad ska jag rösta på?

I vissa frågor ligger jag till höger, i andra frågor ligger jag till vänster. I vissa frågor är jag konservativ, i andra frågor är jag progressiv, i alla fall om man ska tro Aftonbladets valkompass. I alla valkompasser jag har gjort har MP och KD kommit högst. Jag kan nog tänka mig att rösta på båda två, men jag har också vissa problem med båda två. Och sen är det ju regeringsfrågan. När jag väljer parti väljer jag ju också vilken statsministerkandidat jag stöder och både S och M hamnar ganska långt ner i mina valkompasser. Det är minsann inte lätt att vara väljare. men jag är glad att jag lever i en demokrati och att jag får rösta. Det är i alla fall det bästa sättet att styra ett land och de flesta demokratier håller fred med sina grannar. Demokrati, mänskliga rättigheter, internationell handel, ekonomisk utveckling och fred hänger nämligen samman.

Till slut kommer jag nog att rösta på det som jag tror är det minst dåliga och det får vara gott nog.

Mindre troliga alternativ kan vara C, Fp och V.

1 kommentar:

 1. Jag kommer rösta på MP, ett av få partier som jag tycker belyser miljöfrågan. Kan kanske räkna in V där också. Centerpartiet som ska vara det gröna partiet i alliansen verkar mest sitta i knät på Moderaterna.

  Har svårt för KD som känns som de driver längre och längre högerut. Dessutom med ett ungdomsförbund som befinner sig ytterligare en bit höger om moderpartiet och som ju t ex for över till USA för att kampanja för Mitt Romney i valet för ett par år sedan. .

  Magnus Malm skrev denna krönika för ett antal år sedan som du kanske redan läst, angående vapenexport och frikyrklighetens rörelse åt höger. Läsvärd tycker jag.

  http://www.dagen.se/kronikor/gastkronika/radikalt-vackelsearv-morkas-i-sverige-likheter-med-usa/

  //Johan

  SvaraRadera