onsdag 21 januari 2015

Idag firar jag anabaptismens födelsedag

Den 21 januari 1525 föddes den anabaptistiska rörelsen, som en tredje gren i den protestantiska reformationen. Idag är det 490 år sedan. Den dagen var en liten grupp lärjungar samlade i ett hem i Zürich. Där tog man det avgörande steget att döpa dem som bekände tro på Jesus och ville följa honom. Den anabaptistiska rörelsen hade därmed sett dagens ljus. Detta var första gången troendedop praktiserades under reformationstiden och många frikyrkorörelser har sina andliga rötter i det som hände i Zürich den dagen. Till minne av denna händelse presenterar jag idag en dramadokumentär på 18 minuter, som berättar om anabaptismen tidiga historia.
 Jag har skrivit om dessa händelser i följande inlägg:

Conrad Grebel och anabaptismens födelse
Felix Mantz - pionjären som blev dränkt
Michael Sattler, del 1
Michael Sattler, del 2: Schleitheimbekännelsen
Michael Sattler, del 3: Rättegång och avrättning

Filmklippen i programmet är hämtade från långfilmen The Radicals.

Om du vill veta mer om anabaptismen kan du läsa mina texter här eller gå till anabaptist.nu. Jag rekommenderar särskilt mitt inlägg The Anabaptist Vision som i tre punkter beskriver vad som kännetecknar den anabaptistiska rörelsen.

2 kommentarer:

 1. Nu funkar det även för mig!
  Jätte intressant.
  Tack så mycket
  Kenneth

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra. De andra filmerna hade tagits bort från Youtube, så jag fick ta den här istället och det blev faktiskt bättre, tror jag. Tack för att du uppmärksammade mig på att det inte fungerade.

   Radera