fredag 3 juni 2016

Det här med addition och multiplikation

Det pratas mycket om multiplikation i mina kretsar. Det har verkligen blivit ett inneord för oss som jobbar med församlingsutveckling och församlingsplantering. En av modulerna i M4 handlar om multiplikation och en av de sex växtkrafterna i NFU är just multiplikation. Vi pratar om att vi måste gå från addition till multiplikation och häromveckan hörde jag till och med någon säga att addition och multiplikation är varandras motsatser. Matematiskt är det förstås rent nonsens och det fick mig att börja fundera på hur det egentligen hänger ihop. Vad menar vi när vi talar om multiplikation i församlingsarbetet och hur förhåller sig multiplikation och addition till varandra? Hur ska vi tala om detta på ett begripligt sätt?

Idag har jag faktiskt hittat ett svar på den frågan. Jag fann det i den bok jag presenterade igår (här), nämligen Becoming a Level Five Multiplying Church av Todd Wilson, Dave Ferguson och Alan Hirsch.

I boken ger författarna en bra och tydlig modell för hur vi kan prata om och praktisera addition och multiplikation i församlingsutveckling och församlingsplantering.

Först och främst betonar de att vi behöver både addition och multiplikation. De är inte motsatser, utan kompletterar varandra. Vi ska inte säga att vi ska ha multiplikation istället för addition, utan vi ska betona att vi behöver både addition och multiplikation. Det tycker jag är klargörande och befriande.

Sen presenterar de fyra olika begrepp som ger oss två nödvändiga nivåer av addition och två nödvändiga nivåer av multiplikation. • Mikro-addition handlar om att vi alltid vinner människor en och en. När människor kommer till tro och blir lärjungar till Jesus adderas de till församlingen. 
 • Mikro-multiplikation handlar om att vi ska träna dem som kommer till tro att bli lärjungar som själva gör nya lärjungar. Antalet lärjungar kan multipliceras när alla kommer i funktion. 
 • Makro-addition handlar om att utveckla kapaciteten i den lokala församlingen för att den ska växa och göra nya lärjungar. Det handlar om att skapa strukturer och verksamhet som ger tillväxt och positiv utveckling.
 • Makro-multiplikation handlar om att församlingar sänder ut människor för att plantera nya församlingar. Antalet församlingar multipliceras när församlingar planterar församlingar och då växer den totala kapaciteten för att göra lärjungar och en rörelse kan växa fram. 

Jag tycker som sagt att det här sättet att tala om addition och multiplikation är både klargörande och befriande. Det är dessutom begripligt. Jag tänker definitivt använda de här begreppen i fortsättningen och jag tänker betona att vi behöver både addition och multiplikation. 

Vad tycker du om det? 

Boken kan laddas ner gratis på exponential.org.

2 kommentarer:

 1. Bra text! Även om multiplikation och addition inte behöver vara varandras motsatser så tänker jag dock att det finns situationer där man blir tvungen att välja mellan addition och multiplikation.

  Ett exempel. Om en lärjunge hittar en person av frid som kommer till tro på Jesus så kan det finnas ett vägval mellan att ta med personen till en befintlig församling eller göra lärjungar i den personens familj/gemenskap och låta en ny församling växa fram där. Där tänker jag att vi allt oftare behöver välja multiplikation framför addition.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det kan bli en motsättning mellan addition och multiplikation. Boken framhåller också att en ensidig betoning på addition kan vara ett stort hinder för multiplikation. Hela syftet med boken är att vi ska få se församlingar som inte bara adderar, utan också multiplicerar.

   Radera