Jonas Melin bloggar om kristen tro, lärjungaskap, församling, gemenskap, mission och anabaptism. Även andra ämnen kan förekomma då och då.
fredag 14 mars 2008
Ekonomi och lärjungaskap
I Dagen beskrivs hur offrandet minskar till både församlingar och mission. Det tycks bli allt svårare för Sveriges kristna att offra pengar, ägodelar och materiell bekvämlighet för Guds rikes skull. Jag tror inte att det är mer undervisning om tionde som behövs, utan en tydligare undervisning om lärjungaskap. Om man vill följa Jesus handlar det inte om att ge 10% utan om att ge allt (se Luk 14:33, Apg 4:32). Om behovet av att utmana till radikalt lärjungaskap har jag skrivit i inlägget nedan.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Hej Jonas!
SvaraRaderaFörst cred för en bra bra blogg mycket bra tankar.
Jag är helt med dej om att efterföljelse handlar om att ge allt och jag tror att en rörelse är på väg att växa fram där folk är medvetna om att deras ekonomi också måste peka på Guds verklighet.
En anledning till att gåvorna till församlingarna har minskat är kanske att församlingarna är för dåliga att berätta vart pengar verkligen går? Personligen tycker jag det är mycket lättare att plöja ner pengar när jag vet att det verkligen gör nytta för Guds rike. Kanske som att hjälpa till att röja minfält i krigsdrabbade områden då blir det väldigt konkret.
Om kyrkan hade haft tydligare inriktning på vart pengarna verkligen gick kompeleterat med en historia så tror jag att folk hade haft lättare att släppa sitt allt för hårda tag om plånboken.
Även nya sätt att ge kollekt kan vara att föredra. T.ex. skissade några i min församling om man skulle kunna ha en PC kollekt där folk gav något som har med datorer att göra. I det här fallet så var det i kontexten av att vi ville hjälpa ett barnhem i ukraina.
Det är bara fantasin som sätter gränser.
Nåd och Fred / Knut
Tack Knut för din kommentar. Jag håller med dig. Jag tror att många är villiga att ge om de känner att det går till något angeläget, så det är åtminstone delvis en fråga om kommunikation och närkontakt med behoven. Jag tycker också att det är viktigt att detta att dela med sig inte bara handlar om att ge kollekt eller till insamlingar, utan att det också handlar om att dela med sig i vardagen och ge till människor som har behov i den egna gemenskapen. Mer som i den fösta församlingen: "ingen betraktade något av det han ägde som sitt; de hade allt gemensamt" (Apg 4:32).
SvaraRaderaAbsolut klart att det handlar om att dela i vardagen. Vi ska ju dela våra liv (Liv = vardag, ekonomi, skivsamling ja rubbet. Med det menar jag inte att det är allt men jag tror du fattar.)
SvaraRaderaMen jag trodde inte riktigt att det var det du syftade på i ditt inlägg.
Kan vara jag som är trög : )
Nåd och fred / Knut
www.slowtrack.se