fredag 14 mars 2008

En bok förvandlade mitt liv

Det var allhelgonahelgen 1974. Jag var 15 år och följde med min pappa till kyrkan för att lyssna till en missionär. Jag trodde att Gud fanns och kallade mig kristen om jag fick frågan, men Jesus spelade ingen större roll i mitt liv. Missionären var Bertil Engqvist och han kom från OM (Operation Mission). Jag kommer inte ihåg vad han pratade om, men jag minns att han som alla OM:are sålde böcker. Jag fick med mig William MacDonalds lilla bok "Tänk på din framtid" och den dagen förvandlades mitt liv.

Boken hade ett radikalt budskap om att följa Jesus och satsa allt på honom. När jag läste den blev tre saker väldigt tydliga. 1) Jag gick min egen väg och var långt borta från Gud, 2) Jesus hade dött för mig för att rädda mig och 3) Om jag vill följa Jesus måste jag ge allt och låta honom bli Herre i mitt liv. När jag läste boken blev jag född på nytt. Vi hade en LP-skiva hemma med en låt jag spelade om och om igen: "Lord, I want to talk to you, I've been so far away. Lord I want to talk to you, close my eyes and pray." Det var precis så jag kände och den sången blev min bön. Den dagen kom Jesus in i mitt liv och från den dagen har jag vandrat tillsammans med Jesus och han har varit min Herre.

Jag fick snart tag i en annan liten bok av samma författare. Den boken heter "Lärjunge - antingen eller" och den beskriver i kompromisslösa och radikala termer vad det betyder att följa Jesus och vara hans lärjunge. Dessa båda böcker av William MacDonald präglade min syn på vad det innebär att vara kristen. Mitt kristna liv fick en flygande start och satsningen var total. Det var precis vad jag behövde.
Böckerna lyfte fram Jesusord som: "Om någon kommer till mig utan att hata sin far och sin mor och sin hustru och sina barn och sina syskon och därtill sitt eget liv, kan han inte vara min lärjunge. Den som inte bär sitt kors och följer mig kan inte vara min lärjunge" (Luk 14:26-27). "Ingen av er kan vara min lärjunge om han inte avstår från allt han äger" (Luk 14:33). "Om någon vill gå i mina spår måste han förneka sig själv och ta sitt kors och följa mig" (Matt 16:24). William Macdonald förklarade vad dessa ord betyder utan att tona ner eller förklara bort innebörden som vi så ofta gör nuförtiden.

Jag tror att den radikala kallelsen att följa Jesus behöver höras på nytt i varje generation. På 1800-talet var det Anthony Norris Groves som utmanade många genom sin bok Christian Devotedness och sitt motto "arbeta hårt, förbruka lite, ge mycket - och allt till Kristus". På 1900-talet var William MacDonald en av dem som fick många att försaka allt och följa Jesus. Behöver inte den kallelsen höras på nytt i vårt land där kristna är så fångade i materialism, bekvämlighet och nöjen? Jag undrar om det inte är många av oss som ligger i riskzonen att träffas av Jesu ord i Luk 8:14: "Det som föll bland tistlarna, det är de som hör ordet men som längre fram kvävs av livets bekymmer, rikedomar och nöjen och aldrig ger mogen skörd". Vad tror du om det?

1 kommentar:

  1. Jag tror det kan vara läge att liva upp "väckelse-traditionen" igen. Som jag uppfattar detta arv så bejakar man här tanken på att även Jesus-bekännare kan vara "sovande", något oerhört allvarligt. Denna metafor förekommer också i alla viktiga stråk av NT. Tänk om det är så att vi på nytt behöver uppmuntra "kristna" (oss själva och andra) att pröva oss själva och se om vår tro håller måttet? Kanske måste vi på nytt sätta oss ner och beräkna kostnaden?
    /Jonas Lundström
    http://blog.bahnhof.se/wb938188

    SvaraRadera