fredag 21 mars 2008

Vad är en församling?

Vad är egentligen en församling? Låt mig föreslå en definition.

En församling är en gemenskap av lärjungar som följer Kristus och delar sina liv med varandra i tjänst för världen.

Nyckelbegreppet är en gemenskap av lärjungar. Detta innebär att församlingslivet levs tillsammans i vardagen (inte bara på söndagar), i hemmen där vi bor (inte bara i kyrkan), i allt vi gör här i världen (inte bara i verksamheten).

När vi svenska kristna tänker på församlingen tänker vi ofta på det som händer i vår kyrka, i verksamheten eller i föreningen. En församling kan visserligen ha en kyrka (även om det inte alls är nödvändigt), har troligen en viss organiserad verksamhet och en juridisk form (att vara en förening funkar bra), men detta är inte församlingen. Församlingen är en gemenskap av lärjungar som följer Kristus och delar sina liv med varandra i tjänst för världen. Allt du gör i den gemenskapen gör du i församlingen och allt du gör för människor runtomkring dig är församlingens tjänst i världen.

Så nästa gång någon frågar dig vad du har för uppgift i din församling, tänk inte bara på vad du gör i kyrkan, i verksamheten eller i föreningen. Utan tänk på vad du har för funktion i gemenskapen eller i samhället. Du kanske har ett öppet hem, ställer upp som barnvakt när det behövs, bjuder hem folk på fika, uppmuntrar de trötta och missmodiga, hjälper andra praktiskt, ringer och kollar hur folk mår, stöttar ekonomiskt när någon har behov, samtalar med människor om Jesus, deltar i en husförsamling/cellgrupp, förklarar Bibelordet när det behövs, ber för andra, hjälper grannarnas barn med läxor, deltar i en föräldragrupp på skolan eller spelar fotboll med ungdomarna i höghuset. Är det kanske det som är församlingen?

10 kommentarer:

 1. hej Jonas
  Vilken intressant blogg!
  Du undrade över kommuniteten; läs mer på http://imago2.blogspot.com

  allt gott
  d

  SvaraRadera
 2. Hej David!
  Tack för din uppmuntran. Jag har läst lite av det du skriver på den sidan. Jag instämmer helt i det du skriver om Andens gåvor. Jag återkommer i det ämnet på Barnabasbloggen.

  SvaraRadera
 3. Hej Jonas!

  Vad kul att hitta din blogg, kom hit från din kommentar på Tro&tänk-bloggen.

  Att läsa den här bloggen drar mig till viss del tillbaka till tiden på Marre och den undervisningen jag fick där.

  Den synen på församlingen vi fick där lever fortfarande starkt för mig, trots att man ofta kan sakna den i praktiken.

  Mvh Kristoffer Lager Bibel-Äventyr och Bibel-Växa 2003

  SvaraRadera
 4. Hej Kristoffer! Det är i praktiken församlingen behövs så jag hoppas du får vara med och bygga den som den är tänkt att vara. Jag är glad att visionen finns kvar. Kör på!

  SvaraRadera
 5. Nice! Jag gillar din definition, även om man alltid måste ta definitioner med en nypa salt, dom försöker alltid sammanfatta en verklighet som är större. Hur som helst, min följdfråga skulle vara - vad är då en "lärjunge"?
  /Jonas Lundström
  http://blog.bahnhof.se/wb938188

  SvaraRadera
 6. Tack Jonas för din kommentar. Min enkla definition av församlingen innehåller ju på sätt och vis även en definition av vad det är att vara lärjunge. Men det är klart att det bör utvecklas och fördjupas.
  Jag tar gärna min utgångspunkt i missionsbefallningen: Gör alla folk till lärjungar, döp dem..., lär dem att hålla alla de bud jag har gett er. Och sen får man jobba med hela Matteusevangeliet och allt Jesus undervisar om och praktisera det. En lärjunge är väl en som håller på att lära sig. Jag återkommer till detta ämne.

  SvaraRadera
 7. Låter spännande.

  En nyfiken fråga. Om nu något går under namnet "kristen församling", men utan att man delar livet med varandra och följer Kristus, är det då en församling? Finns det "falska" församlingar och om svaret är ja, är det i så fall regel eller undantag?
  /Jonas

  SvaraRadera
 8. Bra fråga som du själv svarar ännu bättre på! Det är bara att se sig omkring så ser man vilka enorma behov som finns i vårt samhälle. Bara det att lyssna på någon som har behov för att samtala är viktigt. Du beskriver så många konkreta exempel på hur vi kan vara medmänniskor att ingen behöver fråga sig vad man kan göra. Jesus sa ju "Gå ut i hela världen..."

  Var välsignad!

  SvaraRadera
 9. Ursäkta min otydlighet, inlägget före Andys var mitt, Jonas Lundström, och ingen annan Jonas
  http://blog.bahnhof.se/wb938188.

  SvaraRadera
 10. Jag säger ja och amen till din analys av församlingen.

  SvaraRadera