torsdag 3 april 2008

Pionjär 08 och församlingsplantering

På fredag morgon åker jag till Stockholm för att var med på pionjärkonferensen Pionjär 08. Den pågår hela helgen i New Lifes lokaler vid Fridhemsplan och arrangeras av det ekumeniska församlingsgrundarnätverket.

Sverige är ett missionsfält. Många människor i vårt land har inte någon kristen gemenskap i sin närhet. Därför behövs nya församlingar på många olika platser i Sverige. På Pionjär 08 samlas kristna från hela Sverige och från olika rörelser och samfund för att be, lyssna, samtala och planera för hur vi tillsammans ska nå Sverige med evangeliet. Det är mycket spännande på programmet; bl.a. ska den nyligen genomförda Sverigeundersökningen presenteras och vi ska få möta besökare från England och Norge med erfarenhet av församlingsplantering. Jag åker till Stockholm med stor förväntan till Herren och till hans folk.
Församlingsplantering har legat på mitt hjärta i snart 30 år. Första gången jag mötte begreppet var nog i Frankrike i juni 1978. Jag var med OM på sommarkampanj och vi var i Rennes och hjälpte den engelske missionären Gordon Margery som just startat ett nytt arbete i den södra delen av staden.
När vi ett par år senare hade startat en kristen vardagsgemenskap i bostadsområdet Råslätt utanför Jönköping aktualiserades församlingsplantering igen genom kontakten med Kjell Nilzon i Göteborg. Under 1982 omformades vår gemenskap till en församlingsplantering och mycket av vår inspiration kom genom kontakterna med den franska pionjärorganisationen France-Mission (engelsk hemsida här) och med den av Kjell Nilzon grundade Sandeslätts kristna församling. Råslätts församlingsgemenskap blev officiellt en självständig församling i september 1983 och i höst fyller vi 25 år.
Sen dess har jag varit kvar på Råslätt och sen 1994 även jobbat som bibellärare på Mariannelunds folkhögskola. Jag har alltid utmanat till strategisk flyttning och församlingsplantering i Sverige. Visionen har aldrig lämnat mig, även om jag inte själv varit så aktivt engagerad på riksplanet. Men nu känns det fantastiskt att vi som skola startar en distansutbildning i församlingsplantering och att jag får gå in i ett större engangemang för församlingsplantering i Sverige. Under det senaste året har dörrarna öppnats en efter en och att åka till Pionjär 08 känns som ett viktigt steg på den vägen.
Jag kommer att blogga från Pionjär 08 varje dag i helgen, så häng med!

2 kommentarer:

 1. Efter Pionjär 08 blir väl nästa steg att fundera vidare kring Församlingsplantering i Sverige i samband med Alla-Folk-Konferensen i Smyrna Göteborg den 15 november.

  Det vore riktigt roligt om du som brinner så för församlingsplantering, har erfarenhet och kunskap i ämnet ville leda den workshop som kommer att ges under Alla-Folk-Konferensen.

  Det vore också riktigt roligt om folk faktiskt tog sig upp ur fåtöljen och åkte såväl till Pionjär08 som till Alla-Folk-Konferensen.

  Flera tunga namn är redan klara för konferensen såsom Judy Mbugua, Kenya, och Magnus Alphonse, UMU. Det kommer även en talare från Kina som ska tala om situationen i landet för det växande antalet kristna.

  www.allafolk.se

  SvaraRadera
 2. Jag refererar till Sverigeundersökningen här:
  http://tomas-dagen.blogspot.com/2008/04/frgan-r-nr-och-inte-om.html

  SvaraRadera