fredag 4 april 2008

Pionjär 08; Sverige är ett missionsfält

Jag sitter i New Lifes lokaler på Kungsholmen i Stockholm. Det är lugnt här just nu och vi väntar på kvällsmötet. De flesta är väl ute och äter. På Pionjär 08 är det ungefär 100 deltagare från hela Sverige. Många härliga människor som brinner för att budskapet om Jesus Kristus ska spridas i Sverige och att nya församlingar ska planteras.

På morgonen presenterades Sverigeundersökningen och vi förstod att läget i Sverige inte är så gott. Antalet församlingar och antalet medlemmar minskar i hela landet. Enligt presentatören Öyvind Tholvsen är behoven störst i Stockholm, Västmanland, Halland och Skåne. Han menar att vi behöver plantera närmare 1500 församlingar i Sverige fram till 2020, och säger sen "Vi borde vara 10000 personer på den här konferensen". Det blev mycket siffror och lite svårt att hänga med, men jag fattar budskapet: Vi behöver nå ut med evangeliet och plantera församlingar. Mer om Sverigeundersökningen finner du på bloggen Tomas kommentarer.

Resten av dagen har varit oerhört inspirerande. Jag har hört Stefan Swärd berätta om sina erfarenheter från kommunitetsförsök på 70-talet, församlingsgrundande i Brandbergen på 80-talet och till visionen idag om att plantera en kyrka på Stocholms gator för vilsna tonåringar. Jag har träffat människor från Malmö i söder till Luleå i norr som står i spännande arbeten som når nya människor. En del av dessa arbeten är mer traditionella församlingsplanteringar, andra fristående husförsamlingar och en del sanslöst kreativa som pannkakskyrkan i Uppsala.
Nu är kvällsmötet över och det är lite stilla musik, samtal och bönesorl i lokalen. Det var ett härligt möte med mycket lovsång och bön. Mal Calladine från England berättade om sin 20-åriga resa som församlingsplanterare. "Det finns inte en modell. Gud gör på så många olika sätt. Gud är kreativ!" Det är väl det samlande intrycket efter den första dagen. Det finns så många sätt att bygga församling. Det finns så många sätt att vara församling. Bara församlingens DNA finns där så funkar det. I församlingen är det lilla viktigare än det stora, sa Mal och berättade hur han nu är med och bygger en församlingsstruktur där allt viktigt händer i de små grupperna. Hela storförsamlingen samlas bara nån gång i månaden. "Det stora inspirerar oss men det är det lilla som förändrar oss".
Nu är dagen slut och jag ska promenera bort till vandrarhemmet där jag bor. Samtidigt går Stefan Swärd och hans vänner ut på Stockholms gator för att möta tonåringarna i fredagsnatten. Tack Herre för alla människor som vill leva för ditt rike!

1 kommentar:

  1. Tack Jonas för vad du skriver om Pionjär 08. Det hade varit intressant att vara där...

    SvaraRadera