lördag 26 april 2008

Boktips om kristna kommuniteter

Jag vill följa upp dagens inlägg om kommuniteter med några boktips. I min bokhylla har jag fyra "gamla" böcker, som jag verkligen vill rekommendera till alla som är nyfikna på vad det innebär att leva i en kristen kommunitet, eller redan har börjat göra det.
 
Det är tre böcker av Dave och Neta Jackson. Den första är kommunitetsklassikern Gemenskap i en söndrad värld, utgiven av Proklama 1976 (Living Together in a World Falling Apart, 1974). Detta är den verkliga grundboken. Författarna besöker fem kristna kommuniteter och delar med sig av erfarenheter och lärdomar på vägen. Hittar du den boken på ett antikvariat så köp den. Den är ett måste.
 
Uppföljaren heter Coming Together - All those communities and what they're up to (Bethany Fellowship 1978). I den får man följa kommunitetsrörelsens utveckling under 70-talet, samtidigt som den tar upp många brännande frågor i gemenskapslivet.
 
I boken Glimpses of Glory - Thirty Years of Community, The Story of Reba Place Fellowship (Brethren Press 1987), berättar Dave och Neta Jackson om de första 30 åren (1957-1987) av deras egen kommunitets historia. Det är en fantastisk berättelse om hur Gud använder vanliga människor på ett ovanligt sätt. Reba Place Fellowship har nu funnits i över 50 år och har mycket att bidra med i dagens kommunitetsrörelse.
 
Den fjärde boken jag vill rekommendera är Pilgrims of a Common Life - Christian Community of Goods Through the Centuries av Trevor J. Saxby (Herald Press 1987). Trevor Saxby tillhör New Creation Christian Community och skriver om olika kommuniteter genom hela kyrkohistorien. Ett spännande vittnesbörd om lärjungar som levt i egendomsgemenskap, från Bibelns tid till vår egen.
 
Till sist kan jag också bidra med ett eget kompendium. När vår församling firade sina första 20 år skrev vi drygt 20 sidor om vår historia. Det är en samlad berättande text varvad med personliga vittnesbörd av människor som var med. "Berättelsen om Råslätts församlingsgemenskap 1983-2003" kan fås som PDF om du mailar till mig och beställer, jonas@mariannelund.nu.

3 kommentarer:

 1. Vad spännande att höra om din personliga resa, och tack för bok- och kommunitets-tips. I fredags mötte en jag en man i Örebro med en liknande resa som din. Vi samtalade om kommunitetsliv mm och av honom fick jag låna Jacksons bok som jag nu kan läsa om på din blogg. Hoppfullt. Jag tror att ni som var med i "förra vågen" har väldigt mycket att lära oss som är nya på det här.
  /Jonas Lundström
  http://blog.bahnhof.se/wb938188

  SvaraRadera
 2. Tack för dina blogs! Jag har läst ett antal av böckerna som du rekommenderar... Kan gärna tillägga några:
  Community and Growth från Jean Vanier, The family and the fellowship, Ralph P Martin,
  Committed Communities från Charles J. Mellis och Belonging från S.D Gaede

  Jag håller mig update med det du skriver,

  John van Dinther

  SvaraRadera
 3. Ska nog skaffa "Pilgrims" från Jesus Army's shop. Jag älskar allt som Jesus Army gör och är, tror faktiskt jag ska joina dem om något år, åka över till UK och se vad de hittar på...

  SvaraRadera