lördag 30 maj 2009

Nya församlingar för en ny tid

Jag blir glad och tacksam när jag läser Dagens reportage om församlingen Agape i Eskilstuna. Det är bra att Dagen uppmärksammar nya församlingar och gemenskaper i Sverige. Det behövs hundratals nya församlingar över hela vårt land om vi ska lyckas med vårt uppdrag att nå ut med evangeliet till människor i vår tid. Det behövs nya församlingar för en ny tid. Gamla församlingar behöver förnyas och nya församlingar behöver planteras.

På Mariannelunds folkhögskola erbjuder vi en distansutbildning för dig som vill vara med och starta nya församlingar eller omplantera gamla. Den utbildningen kan rusta dig för uppdraget. Hör av dig om du vill ha mer information.

Jag har också skrivit om utbildningen här och här.

2 kommentarer:

  1. Visst är det bra att man grundar nya församlingar. Men den stora frågan är, vad är det för lära och tro, som församlingen vilar på. Som jag förstår, att för dej är trosbekännelsen sekundär fråga, först verksamheten och sen kan man diskutera vad det är för lära och tro, som man har. Men sådant är inte längre viktigt, när kyrkorna förenas in i en stor mega-kyrka. Då blir individens egen teologi viktigast, om det inte finns några grunder att bygga på. Ligger det inte något, vad jag har skriver? Du säger nej naturligtvis, men om det SAKNAS grunddokumenten, vem kan garantera, att man har någon sund lära? Så sönderslagen är kristenheten i Sverige och vissa tycker, att denna frihet är riktigt och bra.

    Ser du inga risker med dessa småkotterier? Vem garanterar, att de inte blir ny Knutby?

    Hannu från Burseryd

    SvaraRadera
  2. Hej Hannu! Tack för dina frågor. Jag håller med dig om att lära och tro är mycket viktigt när man grundar nya församlingar. Församlingen måste byggas på "apostlarnas undervisning" (Apg 2:42). Men det är också viktigt med efterföljelse och gemenskap. Rätt bekännelse om Jesus Kristus, lydnad för Guds bud och att älska varandra är tre viktiga kännetecken på en kristen församling (se 1 Joh).

    SvaraRadera