fredag 11 september 2009

En enkel organisk kyrka

Dagen uppmärksammar idag den växande husförsamlingsrörelsen i flera artiklar (här, här och här). Dagens reporter David Spånberger har varit på en nationell konferens i Dallas med 250 deltagare och skrivit intressanta och initierade artiklar. Tack David och Dagen!

Jag har också skrivit om denna rörelse vid flera tillfällen (här och här) och tror att vi har mycket att lära av det som oftast kallas Simple Church eller Organic Church. Rörelsen finns i många länder och påstås växa, men hur många är de egentligen? Dagen påstår att rörelsen engagerar tio miljoner amerikaner. Om detta kan man säga ett par saker.

För det första är siffrorna mycket osäkra (som alltid). Det är svårt att räkna något som är oorganiserat och osynligt. Rörelsen är "under radarn" som Mattias Neve säger. Tomas Olsson påpekar också hur osäkra siffrorna är och bjuder på en länk som behandlar problemet. Tack Tomas!

För det andra är detta inte en enhetlig rörelse utan flera. Det är ganska stor skillnad på Frank Viola och Neil Cole som båda nämns i artikeln. Just den här konferensen verkar vara från Violas sammanhang. Jag har tidigare recenserat Frank Violas bok Pagan Christianity. Den artikeln finns här.

Hur det nu än är med siffrorna så tycker jag att det är bra att rörelsen uppmärksammas. Jag är också glad att det uppstår sådana enkla församlingsformer även i Sverige. Jag tror att det är nödvändigt om evangeliet ska nå ut till nya människor i vårt land.

Vad tror du? Har du erfarenheter (positiva eller negativa) av organisk enkel kyrka? Vill du berätta?

6 kommentarer:

  1. Skrev om samma sak oberoende av dig (http://helapingsten.wordpress.com/2009/09/11/husforsamlingar-forandrar-varlden/ )

    Jag är med i en speak-grupp och en bönegrupp i Pingstkyrkan som det är husförsamlingsstuk på. Jag tror att man kan kombinera församlingar i kyrkobyggnader med församlingar i hemmen.

    SvaraRadera
  2. Jag är med i en (pytteliten) fristående husförsamling som inte vill ha kyrkobyggnader, pastorer, ledare, gudstjänster, samfundstillhörighet eller liknande. Istället har vi en vardagsinriktad närbogemenskap som kretsar kring ett antal återkommande praktiker - Jesusmiddagar, bibelsamtal (alla bidrar, ingen annan ledare än Anden), biktpartnerträffar,församlingsmöten försoningssamtal mm som vi hoppas ska forma oss till större Jesus-likhet. Jag rekommenderar en liknande (inte identisk, förstås) församlingsordning till alla och tycker gott vi kan överge det etablerade sättet att vara kyrka.
    /Jonas Lundström

    SvaraRadera
  3. Kan avsloeja att baade Neil Cole och Frank Viola var talare och spaar-ledare paa konferensen och att Neil faktiskt var den som fick mest utrymme. =)

    Jaettekul med uppskattningen foer artiklarna - tack! =)

    Haelsar reportern (David) fraan Kalifornien

    SvaraRadera
  4. Saag nu ocksaa att naagon redigerare eller annan paa Dagen har lyckats faa in ordet "organisationen" som ett epitet till husfoersamlingsroerelsen i USA, ett ord som jag aldrig anvaende naer jag skrev artikeln!

    Kan bara beklaga detta. Det roer sig absolut inte om naagon organisation, och som redan paapekats haer saa finns stora skillnader inom roerelsen. Vad jag tyckte mig se var dock att det trots skillnaderna finns en stor enighet inom roerelsen.

    SvaraRadera
  5. Tack Micael och Jonas för era bidrag. Jag vill gärna höra fler exempel på hur det kan se ut. Själv är jag med i en församling av den typen som ibland kallas "tvåvingad", med både husförsamlingar och storsamling varje vecka.

    Tack David för ditt förtydligande. Intressant att både Neil Cole och Frank Viola var där. Det trodde jag inte. Så fel man kan ha. Berätta gärna mer om dina intryck av dem. Jag har läst böcker av båda två.

    SvaraRadera
  6. Jonas M. Det vore kul att höra mer om dom skillnader du tycker dig se på Cole/Viola. Jag har också läst böcker av båda och har kanske tänkt att dom har det mesta gemensamt. Men jag har säkert missat något.
    /Jonas L

    SvaraRadera