onsdag 30 september 2009

En ny församling i Helsingborg

Markuskyrkan är en ny församling i Helsingborg. Den håller precis på att starta upp och man kan läsa om den i Dagen idag. Det är uppmuntrande läsning.

Richard Cruz berättar om en församling som är baserad på husförsamlingar, men kommer att samlas som storförsamling i en hyrd lokal en gång i månaden. Det är alltså ett exempel på ett nytt sätt att bygga församlingslivet som lutar åt det som kallas enkel organisk kyrka.

Lite komiskt då att Dagen illustrerar artiklen på websidan med ett foto på det hus där församlingen hyr lokal. Det är väl symptomatiskt för vårt sätt att förknippa församlingen med en byggnad och inte med gemenskapen. Det hade varit mer passande med en bild på människor som samlas i ett hem, för att illustrera vad en församling är. Kom igen Dagen!

Det är också intressant att den nya församlingen väljer att ansluta sig till EFK. Jag känner igen behovet av att vara med i ett större sammanhang. När vi startade Råslätts församlingsgemenskap i början av 80-talet var vi fristående de första tio åren, men valde att gå med i ÖM (numera EFK) och SAM efter ca tio år. Anledningen var just det behov vi kände av att vara med i ett större sammanhang, både för att få stöd och för att vara med och bidra. Jag tror att det är bra för nya församlingar att relatera till samfund och rörelser, men det är också oerhört viktigt att samfunden är öppna och flexibla och tillåter experimenterande och helt nya sätt att tänka om församlingens mission, liv och struktur. EFK är ett föredöme när det gäller detta, vilket man kan läsa om i Dagen här.

Den 4-6 december 2009 arrangeras en allkristen konferens på Kår 393 i Stockholm med temat Nya församlingar för en ny tid. Då kommer vi att lyssna till undervisning och dela erfarenheter som kan hjälpa oss att plantera församlingar i Sverige på 2000-talet. Alla är välkomna! Mer information om konferensen finns här. Det är glädjande att flera samfund är med och står bakom konferensen.

11 kommentarer:

  1. Hej Jonas! Jag blev också lite förvånad över bilden på Ångfärjestationen. För oss handlar kyrka och församlingen inte om byggnader, verksamheter och organisationer. Vi vill precis som du skriver bygga mer organsikt med fokus på människor, hem och relationer.

    Gud välsigne dig!

    // Rickard Cruz
    Pastor, Markuskyrkan i Helsingborg

    SvaraRadera
  2. Glädjande att läsa om nya församlingar och husförsamlingar i synnerhet, men jag dristar mig dock att ställe en liten fråga. Varför hyr en husförsamling bestående av 15 personer en lokal? Jag hade förstått detta om man arbetat traditionellt, men inte när man är en husförsamling bestående av 15 aktiva. När husförsamlingarna blir fler och antalet aktiva är 50 - 100 ser jag behovet av en lokal att gemensamt samlas i, men inte nu.

    Det vore spännande att se vad som skulle hända om man vågade vara djärvare och arbeta för att en gång i månaden samlas med alla kristna inom t. ex stadsdelen för gemensamt gudstjänstfirande. Om det skulle vara genomförbart behöver man ingen egen lokal, man slipper hyreskostnader och man skapar en gott ekumeniskt klimat.

    Samtidigt visar man att en husförsamling är en "riktig" församling och för att vara detta behövs inga separata lokaler. Gud helgar det vardagliga - hemmet. Särskilda sakrala rum är inte nödvändiga.

    SvaraRadera
  3. 4 december var väl den anabaptistiska sammankomsten? Du kan inte vara överallt, Jonas!

    SvaraRadera
  4. Anledningen att man hyr en större lokal är givetvis att man vill "gå ut" från hemmen och möta fler människor. Sitter man kvar hemma i husförsamlingen (som visst har sitt värde) blir man till slut en sekt i människors ögon. Vad jag förstår ska vi sträva efter att bli fler på "vägen". Vägen = Jesus

    SvaraRadera
  5. Tack för era kommentarer! Jag instämmer i Björns fråga till Rickard och vi kan väl skicka den vidare till honom och hoppas på ett svar. I litteratur om församlingsplantering varnas ofta för att börja med offentliga gudstjänster för tidigt, eftersom det kräver mycket resurser och energi, och lätt tar fokus från det viktigaste: att bygga relationer till nya människor.

    Till Anonym vill jag säga att man mycket väl kan nå ut till nya människor utan att hyra en lokal. Det finns många sätt att bygga relationer med icke-troende och bjuda in dem till gemenskapen. Men jag håller med om att det är viktigt att man i en husförsamling håller fokus missionsuppdraget.

    Till sist ett svar till Micael. Pionjärkonferensen börjar på kvällen den 4 dec så både jag och Stuart Murray hinner med både och. Om du hade läst programmet ordentligt så hade du sett det.

    SvaraRadera
  6. Hej alla! Givetvis går det att göra på många olika sätt när man planterar församling. Vi har känt att vi har en god trend i arbetet med husförsamling och att det var en bra timing den här hösten att köra igång med gudstjänster i hyrd lokal. Vi har planerat in fyra gudstjänster under hösten (vilket inte känns så betungande) och kommer att sikta på en gång i månaden på sikt. Vår förhoppning är även att framöver kunna multiplicera husförsamlingsarbetet.

    Det är nog betydligt fler som reagerar över att vi satsar så lite på verksamheter och gudstjänster...

    Gud välsigne er i det ni står i!

    // Rickard Cruz

    SvaraRadera
  7. Tack för svaret, Rickard! En gång i månaden är ju inte så mycket. Jag önskar er verkligen Guds välsignelse och hoppas att ni får en härlig gudstjänst på söndag. Jag kommer kanske och hälsar på någon gång. Jag har nämligen vägarna till Helsingborg ibland.

    SvaraRadera
  8. Hej Jonas.
    En Mariannelundsgranne såg just att Mikael Tellbe hörsammat "chefens" förslag att han borde kommentera det du skrev om Dagen-intervjun med anledning av hans bok. Jag tycker att han svarar riktigt bra! Men jag blir lite fundersam när INGEN bryr sig om att kommentera. INTE HELLER DU?! Det är klart att det är lite jobbigt att ta till orda mot "de lärde" (i världens ögon?). Men Mikael hör ju inte riktigt till de dryga professorernas skara. Skulle vara intressant att ta del av din (och andras) synpunkter på det Mikael skriver. Vi behöver dialog om såna här saker. Om Mikael har rätt, så har det faktiskt en hel del konsekvenser...
    PS Dessutom borde vi faktiskt träffas över en kopp kaffe, eller nåt. Det är inte långt mellan Bergsgatan och Folkhögskolan!

    SvaraRadera
  9. Hej Pekka! Tack för påminnelsen och uppmaningen. Jag har funderat över mitt svar till Mikael. Det är så mycket att ta tag i så det har inte blivit klart än, men det är på gång. Men jag är förvånad över att ingen svarat Mikael och skäms över att jag inte gjort det själv. Jag får väl ta tag i det nu då.
    En kopp kaffe vore trevligt om vi kan samordna våra vägar. Jag bor i Jönköping och jobbar i Mariannelund. Du bor i Mariannelund och jobbar i Örebro. Men på något sätt kan väl våra vägar korsas.

    SvaraRadera
  10. Jag räknade nästan ut att du skulle ha tänkt igenom det där, Jonas.

    SvaraRadera
  11. Markuskyrkan i Helsingborg virker spennende. Men jeg er nok litt skeptisk til de institusjonelle elementene:

    Navnet (Markuskyrkan), pastor (Rickard Cruz), kirkebygningen.

    Jeg mener at kirkehistorien har noe å lære oss om styrkeforholdet mellom det institusjonelle og det organiske, - på sikt.

    Jeg ønsker dere all framgang og velsignelse!

    SvaraRadera