onsdag 3 augusti 2011

När Jesus skulle åka tåg


En kväll skulle Jesus åka tåg. Han skulle åka från Örebro till Göteborg. Det kändes lite nervöst, eftersom han inte är så hemma i det här landet och inte kan språket så bra. Men som väl är skulle han inte åka själv utan hade sällskap. Det kändes bra. Hon var lite mer van vid situationen och hade hand om biljetten. Dessutom är hon vuxen. Jesus är bara ett barn.

Resan började bra och det var skönt och bekvämt på tåget. Hon som var med Jesus gick på toaletten och han satt där ensam när konduktören kom för att kolla biljetterna. Jesus försökte förklara att han inte var ensam. Den andra kommer snart tillbaka och hon har min biljett. Det var lite svårt att förklara. Konduktören förstod inte, eller ville inte förstå. Jesus vädjade, men hon var stenhård. "Om du inte kan visa biljetten får du gå av på nästa station." Tankarna for genom huvudet på Jesus. "Vad händer nu? Varför säger ingen något? Var är min syster?"

Minuterna gick och konduktören var obeveklig. Det är bara att gå av. Jesus lyckades inte ens få med sig sin väska. I paniken följde han bara med ut på perrongen och såg tåget glida iväg. Han stod kvar ensam och övergiven, utan en aning om var han var någonstans. Ångesten var total i den lilla människan. Jesus hade upplevt det tidigare, men det är ändå lika hemskt varje gång.

Han tog några steg mot trappan. Vart ska han nu ta vägen. Han har ingen mobil, ingen mat och ingen aning om var han ska sova i natt. Mitt i trappan tar känslorna över och tårarna bara strömmar fram. Han blir stående där och bara gråter högljutt. Ingen stannar. Människorna bara går förbi. De har väl bråttom någonstans. De ser förstås att Jesus står där alldeles ensam, men de vill inte hjälpa till. De vill inte fråga vad som har hänt. De bryr sig inte. Någon tittar bort. Någon fnyser åt invandrare som inte kan ta hand om sina barn. Någon tvekar lite grann, men går ändå förbi utan att hjälpa Jesus. Det här verkar hopplöst.

Till slut kom Gabrielle förbi. Hon såg Jesus stå där och gråta. Hon gick fram till honom och frågade hur det var fatt. "Jag har blivit avkastad av tåget", svarade Jesus snyftande, "Jag har ingen mobil och jag har ingenstans att sova." Gabrielle tänkte några sekunder, sen fattade hon ett beslut och erbjöd Jesus att följa med hem. "Kom nu så går vi", sa hon, "Du ska få både mat och en sovplats hos mig. Det här ordnar vi på något sätt."

Jesus kunde andas ut. Det fanns någon som såg honom och tog hand om honom när han behövde hjälp.

Jesus sa: "Jag var hungrig och ni gav mig att äta, jag var törstig och ni gav mig att dricka, jag var hemlös och ni tog hand om mig... vad ni har gjort för dessa minsta som är mina bröder, det har ni gjort mot mig... Jag var hungrig och ni gav mig inget att äta, jag var törstig och ni gav mig inget att dricka, jag var hemlös och ni tog inte hand om mig... vad ni inte har gjort för någon av dessa minsta, det har ni inte heller gjort för mig" (Matt 25:35, 40, 42-43, 45).

Aftonbladet 1,2,3,4
Dagen 1,2,3
SVD 1,2,3
DN 1,2,3,4

4 kommentarer:

  1. Takk, takk, takk fra djupet av mitt hjerte! Dette var ord i rette tid.

    SvaraRadera
  2. Kolla videon: http://blogg.mama.nu/katarinaekholm/2011/08/04/sj-slanger-av-barn-fran-tag-video/

    SvaraRadera