torsdag 15 september 2011

Oroligt i höghusförorten - en utmaning till mission


Efter en månads tystnad på Barnabasbloggen är det dags för mig att skriva något igen. Det har varit brist både på tid och goda idéer så här i terminsstarten. Jag har haft fullt upp med nya kurser och nya kursdeltagare på Mariannelunds folkhögskola. Men nu är det alltså dags att skriva igen.

Igår kväll tittade jag på Uppdrag granskning på SVT. De hade ett mycket intressant reportage om de växande problemen i Göteborgsförorten Backa; kriminella ungdomsgäng, knark, skottlossning, bilbränder, rån och misshandel blir allt vanligare och invånarna är oroliga och otrygga. Polisen kritiseras för både passivitet och övervåld. Ett mycket sevärt program om vad som händer i svenska storstäder just nu.

Jönköpingsposten berättar idag om samma sak (tyvärr finns JP inte på nätet). I höghusförorten Råslätt har oroligheter med bilinbrott och bilbränder eskalerat under senare tid. Det kulminerade häromdagen med en anlagd brand i polisens lokaler på Råslätt. Det kan man läsa om på Jnytt.se.

Frågan är hur vi som kristna ska reagera på utvecklingen. Det är lätt att fly från oroliga och otrygga områden. Det är en naturlig reaktion. Ett alternativ är att ta upp kampen och kämpa mot utvecklingen med bön och mission. De mångkulturella höghusförorterna är den största missionsutmaningen i vårt land (mer om det här) och nu behöver kristenheten rusta för att möta den utmaningen. Istället för att fly behöver vi uppmuntra kristna att flytta in i dessa områden, ja sända våra bästa arbetare dit och stötta dem på alla sätt att plantera levande församlingar där. Jag vill uppmuntra dig att be för Backa och Råslätt idag.

Urban Expression är en brittisk organisation som planterar församlingar i fattiga och utsatta storstadsområden. På söndag bildas Urban Expression Sverige vid en samling på Råslätt. Urban Expression vill samarbeta med och stötta team som vill plantera församlingar på de allra svåraste platserna. Hör av dig om du vill veta mer.

Hur bygger vi en kyrka för alla frågar Dagen idag i en artikel som mest handlar om olika gudstjänststilar och olika åldrar. Det är naturligtvis intressanta frågor. Men en församling är så mycket mer än gudstjänsten på söndagen. Församlingen är en gemenskap där man delar livet med varandra i vardagen. Det är inte först och främst attraktiva gudstjänster som behövs i de utsatta bostadsområdena, utan attraktiva gemenskaper som genom sitt sätt att leva kan visa på Guds rike och Guds kärlek. Det är sådana församlingar som kan nå nya människor. I större städer tror jag mer på många små församlingar som når olika människor, en enda stor som når alla (se artikel här).

Till sist kan jag bara konstatera att det nya samfundet Gemensam framtid tagit ett steg mot att utse en samfundsledare. Lär mer om detta här, här, här och här.

2 kommentarer:

 1. Amen!!

  I Backa har Svenska Missionskyrkan sedan ett par veckor tillbaka en församlingsplantering med inrikting på mulitetnisitet och lärjugaskap.

  På söndag predikar jag i Råslätt om det paradigmskifte som behövs i svensk kristenhet för att kunna möta den utmaning som dagens mångkulturella samhälle ställer oss inför.

  God bless, Peter

  SvaraRadera
 2. Det var bl.a. vår bil som brann igår natt... Men vi flytt int!

  SvaraRadera