måndag 2 januari 2012

Bokpresentation: Forskningsfusket

Mitt första blogginlägg 2012 blir en bokpresentation. Under julhelgen har jag läst Ralf Sundbergs bok Forskningsfusket - så blir du lurad av kost- och läkemedelsindustrin. Det är en omskakande och upprörande bok.

Ralf Sundberg är en läkare, oberoende forskare, docent och kirurg bosatt i Malmö. Boken handlar om fusket bakom folkhälsans myter. Vilka är då folkhälsans myter. Ja, det är tex att det inte är nyttigt att äta naturligt mättat fett, att man blir fet av fet mat och att kolesterol är farligt för hjärtat. 

Detta har vi alla fått lära oss genom myndigheternas propaganda, och det har presenterats som att det bygger på en vetenskaplig grund. Ralf Sundberg visar på ett övertygande sätt att så inte är fallet. "För att förstå varför myterna har fått ett så kraftigt genomslag och blivit så seglivade måste man förstå vilka villkor som rådde i USA - och i Sverige - när dessa 'sanningar' etablerades", står det på bokens baksida. Sundberg avslöjar de ekonomiska och politiska drivkrafterna bakom myterna och det är en spännande, fascinerande och mycket upprörande läsning. 

På ett mycket grundligt sätt går författaren igenom historien från 1900-talets mitt fram till våra dagar. Han går igenom en rad vetenskapliga undersökningar och diskuterar deras resultat. Man lär sig mycket om vetenskaplig metodik och blir skakad av hur lätt det är att förvilla med statistik och blunda för uppenbara fakta när ekonomiska intressen finns med i bakgrunden. Det som presenteras som vetenskapligt bevisat är ibland inte alls så sant som man förvillas att tro. Boken är dessutom skriven på ett begripligt och underhållande sätt. Även om den kräver en del tankearbete av läsaren är den mycket läsvärd även för den som inte är fackman på området. Jag rekommenderar den varmt! Den kan beställas på adlibris eller bokus.

Ralf Sundberg rekommenderar LCHF-kost, dvs att man äter lite kolhydrater och mycket fett (naturligt fett). LCHF betyder Low Carb High Fat. Jag och min fru har ätit så i ett år nu och vi mår mycket bra av det. Om du vill veta mer om LCHF rekommenderar jag att du går till Andreas Eenfeldts blogg Kostdoktorn eller läser hans utmärkta bok Matrevolutionen (även bokus). Den presenterade jag för övrigt i ett tidigare blogginlägg som du finner här.

Ett par exempel på tvivelaktig hänvisning till forskning finns här: Aftonbladet, SVD

4 kommentarer:

 1. Undrar hur han kommer undan det faktum att vetenskapliga studier visar att LCHF leder till försämrad hälsa - http://akademiskfrihet.wordpress.com/2009/09/04/varldsledande-nutritionsforskare-sagar-annika-dahlqvists-lchf-diet/ - och att idéerna bland annat finansieras av köttindustrin - http://m.sverigesradio.se/artikel/index/4668672?programId=83

  Min främsta invändning mot LCHF är dock att det är miljövidrigt. För att global rättvisa ska uppstå måste vi äta rejält mycket mindre kött.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Micael - jag äter LCHF-kost sedan ca två år tillbaka - och har med det blivit frisk som en nötkärna.

   Tala om BINGO ! - för en som snart är 71 år LivsErfaren - och före detta LivsFarligt sjuk av normalkosten.

   Radera
 2. Micael. Boken visar hur världsledande nuitrutionsforskare manipulerar vetenskapliga fakta för att underbygga sina kostråd. Den forskning du länkar till är en av de många han går igenom grundligt. Du har blivit lurad av forskningsfusket.

  Radioprogrammet är inte speciellt väl underbyggt heller. Om du läser lite på Kostdoktorn.se så hittar du motargumenten.

  Man kan faktiskt vara ekologisk lchf-are. de flesta som äter lchf äter väldig naturligt och ekologiskt och väldigt lite industriproducerad mat. Jag äter inte mer kött nu än tidigare, däremot äter jag naturbeteskött som Världsnaturfonden rekommenderar för miljöns skull. Det kan man läsa om på deras hemsida.
  Man kan även vara vegetarian som lchf-are.

  Det är många industriintressen som känner sig hotade av lchf och därför sprids det mycket felaktig information om vad lchf innebär.

  SvaraRadera
 3. Ni som anser att kött är miljövidrigt ska veta att det så fina ekologiska jordbruket är minst lika miljövidrigt. Man besprutar områden runt omkring dom ekologiska fälten för att hålla dom obesprutade odlingarna fria ifrån skadedjur och liknande. Istället för att bespruta ett fält så besprutar man fyra angränsande. Skulle det vara sämre att äta riktigt kött eller fisk istället för köttbullar,korvar,fiskpinnar mm mm som är utspädda med allt möjligt skit som inte hör hemma i mat överhuvudtaget. Efter att börjat med LCHF så började jag titta på innehållsförteckningarna och insåg vilket skit jag har ätit tidigare. Socker och tillsatta kemikalier i mängder. Utan att äta mindre och utan att röra på mig mer så försvann 13 kg och 10 cm i midjemått på 9 månader.

  SvaraRadera