fredag 13 januari 2012

Vi behöver goda ledare

Det är återigen dags för Global Leadership Summit. Den återkommande internationella ledarkonferensen, som har sitt ursprung i församlingen Willow Creek i Chicago. I Sverige är det Göteborg och Stockholm som är samlingsplatser för årets konferens med temat Mod att leda

En av talarna är TV-chefen Eva Hamilton, som blev utsedd till Årets ledare 2009. I en intervju i Dagen säger hon bland annat: "En god ledare bör alltid söka motstånd i argumentationen. Gör man inte det kommer organisationen att stelna och ledaren bli alltför dominant. Man får inte skrämma sina medarbetare till tystnad." Det tycker jag är kloka ord, som gäller även i en församling.

I en annan artikel intervjuas Josefin Arenius om ledarskap. Hon säger så många kloka och viktiga saker att jag helst skulle vilja citera hela artikeln. Hon talar om behovet av tydligt ledarskap och vikten av att ledarskapet är präglat av ödmjukhet, lyssnande, tydlighet, analysförmåga och driv. "Alla sammanhang jag varit med i har drivits av någon med en tydlig vision som man velat dela. Utan en sådan faller det", säger hon. Josefin Arenius betonar också vikten av ledarutbildning i pastorsutbildningen. Det är också något som finns med i den nya pastorsutbildningen ALT


Jag tror att det är viktigt med ledarträning. Även om man har en ledargåva fungerar det inte automatiskt, utan man behöver också tränas både praktiskt och teoretiskt för att fungera bra som ledare. Det finns många böcker i ämnet. Här presenterar jag två av mina favoriter: 

Hit the Ground Kneeling - Seeing Servant Leadership Differently av Stephen Cottrel (80 sidor).

Servant Leadership for Slow Learners av J. David Lundy (240 sidor). 


Det är två mycket läsvärda och bra böcker. Jag rekommenderar dem till alla som på något sätt står i ett kristet ledarskap. 


Mariannelunds folkhögskola erbjuder kortkurser i kristet ledarskap. Det kan vara inspirerande att åka på stora konferenser. Det kan vara minst lika givande att åka på mindre kurser och fördjupa sig i något ämne tillsammans med en mindre grupp ledare från olika sammanhang. Under vårterminen 2012 arrangerar vi två kortkurser i Mariannelund:

Teamledarskap och konflikthantering den 27-28 jan.

Församlingsbygge för tillväxt den 23-24 mars.


Jag är ansvarig lärare för båda kurserna. 


Dagen berättar även att det nya samfundet Gemensam Framtid nu söker ledare och personal för den nya organisationen. Församlingar och missionsrörelser i Sverige behöver goda ledare. Låt oss be och arbeta för att vi ska få många goda ledare. Jag hoppas och tror att Global Leadership Summit kan bidra till detta.


Uppdatering: Dagens rapport från konferensen finns här.

8 kommentarer:

 1. Ja det finns med i den nya ALT utbildningen, liksom i systerutbildningen på Örebro Teologiska Högskola där vi kraftigt förstärkt detta moment i pastorsutbildningen med början detta läsår.

  Olyckligtvis ställer dock Josefine Arenius i någon ordvändning ledarskap mot studiet av nytestamentlig grekiska i intervjun, som hon verkar se som helt överflödigt. Det ena skall inte behöva utesluta det andra i en pastorsutbildning, även om nytestamentlig grekiska är och förblir ett *valbart* alternativ.

  Vi behöver definitivt ledare som är väl förankrade i bibelordet och har fått nödvändiga verktyg för att själva gräva upp den pärla som gömmer sig i myllan. Det är något helt annat att själv går i närkamp med texterna än att överta andras färdiga tolkningar.

  Jag tror också att denna förankring i Ordet hjälper oss att inte bara okritiskt överta en modern (och ofta amerikansk) managementkultur med hull och hår.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för påpekandet, Tommy. Jag håller med dig helt och hållet när det gäller behovet av ledare som är förankrade i bibelordet och kan studera det på egen hand. Jag hoppas att även Josefine Arenius inser behovet av nytestamentlig grekiska och exegetik i pastorsutbildningen.

   Radera
  2. Tommy Wasserman13 januari 2012 12:19

   Inte oväntat medhåll från ännu en bibellärare ;-)

   Radera
  3. Tommy och Jonas!
   Tommy, jag har sett din kommentar på min blogg men varit ledig i helgen och inte hunnit svara. Glad att du kommenterade, tyckte nämligen också att det blev väldigt olyckligt som det kom ut i artikeln! Självklart ska det läsas grekiska och det ska inte ställas mot varandra! Utan bibelförankring blir vi inget annat än en social klubb. Jag bara tror att en vanlig vecka som försmlingsföreståndare kanske ställer en i mer ledarskapsdilemman än grekiskadilemman liksom. Därmed inte på något vis sagt att grekiskan ska bort från schemat. Då skulle vi bli både historie- och ideologilösa till slut. Återkommer till saken i min blogg snart.

   Och tack för uppmuntran, Jonas! Glad att det här samtalet är igång!

   Radera
  4. Hej Josefine,

   tack för ditt svar. Jag ser grekiskan som ett (valfritt men oerhört värdefullt) verktyg i verktygslådan för en församlingsledare ... dvs. det hör till ledarskap i vidare bemärkelse och på lång sikt. Det kan visserligen röra sig om att ha koll på vad Pastoralbreven säger om ledarskap, men det är framför allt att vara förankrad i ordet – och bygga ledarkvalitet på lång sikt. De första församlingsledarna vi läser om i Apg hade flera medhjälpare i "teamet" och fick avlastning så de kunde ägna sig helt åt bönen och ...

   T

   Radera
  5. Jag är med Tommy!

   Men jag tror fortfarande att när man står med tre församlingsedlemmar som inte är överens om vart man ska och när tonårsarbetet står utan ledare, så behöver vi OCKSÅ lite praktiska verktyg. Konflikthantering, målplanering, få alla att komma fram i gruppen... Och jag tror att det behöver vara praktiskt och konkret. Jag behöver enkla verktyg och sätt att tänka.

   Min upplevelse - från min tid på Missionskolan - är att lärarna ibland nästan fnös åt studenternas vilja att lära sig de här sakerna. Och ofta kom kommentaren "vi ska akta oss för amerikansk managmentkultur". Jag tror att en djup förankring i ordet kan ge oss insikt om hur vi ska välja verktyg. Men vi behöver fortfarande presenteras för dem. All utbildning inom ledarskap kan inte avfärdas. Visst finns praktiska principer i de nytestamentliga breven men hur implementerar jag dem i min vardag - idag? Hur gör jag när jag står med dilemman precis framför mig?

   Sitter och filar lite på de här grejerna, men tror du inte att det skulle kunna att gå att kombinera? Lära mig att se det jag har framför mig med bibliska glasögon, med grekiskan som hjälp och evangelisterna och brevskrivarna vid min sida, men ändå få lite verktyg om hur jag faktiskt gör?

   Hjälp mig gärna tänka!
   Allt gott,
   Josefine

   Radera
 2. Min namne, Jonas Melin, citerar en dagenartikel om ledaskap, eller rättare, hur företagsledare förväntas fungera.

  ”En av talarna är TV-chefen Eva Hamilton, som blev utsedd till Årets ledare 2009. I en intervju i Dagen säger hon bland annat: "En god ledare bör alltid söka motstånd i argumentationen. Gör man inte det kommer organisationen att stelna och ledaren bli alltför dominant. Man får inte skrämma sina medarbetare till tystnad”, och avslutar med sitt eget omdöme:
  ”Det tycker jag är kloka ord, som gäller även i en församling”.

  Jag tycker som Jonas men vill tillägga att i en församling gäller delvis andra kriterier för ledarskap, och här vill jag citera en annan bibellärare, Roland Hellsten.


  ”Vi behöver varandra för att förstå vad Gud vill med vår församling. Och vi har anledning att lyssna till varandra, och vi som ledarskap har anledning att ständigt lyssna till församlingen.
  Gud bor med sin Ande inte bara i ledarskapet, utan han bor i sin församling. Och det ledarskap som inte lyssnar till församlingen är inte längre ett Guds redskap".
  Så långt Roland Hellsten.

  Alla organisationer behöver goda ledare, utrustade på olika sätt beroende på vilka man leder.

  Stig Melin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stig. Tack för din kommentar. Jag håller med dig. Det Roland Hellsten säger om att ledarna ska lyssna på församlingen stämmer helt med min syn på samspelet mellan ledarskap och församling. Det har jag skrivit om i ett tidigare inlägg som finns här: http://barnabasbloggen.blogspot.com/2008/05/hur-styr-gud-sin-frsamling.html

   Radera