torsdag 16 februari 2012

David Shenk - med ett hjärta för muslimer


Mennoniten David Shenk besökte Sverige under förra veckan och talade om mission bland muslimer vid konferensen Heart for muslims i Uppsala. Han gjorde ett starkt intryck på konferensens deltagare och hade mycket att ge. Konferensen uppmärksammades också i Dagen här och här. Tyvärr hade jag inte själv möjlighet att delta, men några från vår församling var där. Här skriver Martin Ström om sitt möte med David Shenk. Texten kommer från OM:s blogg och är publicerad med författarens tillåtelse. 

Det varma & skarpa i en god kombination

Under flera dagar förra veckan hade jag förmånen att få lyssna till David Shenk som var talare på årets förkonferens till Heart for Muslims i Uppsala. Vi var ett 70-tal personer samlade från de nordiska länderna omkring vår gemensamma längtan att se evangeliet kommuniceras för muslimer här i Norden och i vidare cirklar. De flesta av oss hade aldrig tidigare hört talas om David Shenk som tillsammans med sin fru Grace gästade Sverige under en vecka. David lämnade ingen av oss oberörd och jag tror att ett flertal av oss gärna hade stannat en dag till för att lyssna och ställa frågor.

Det finns en bredd och ett djup i Davids personlighet som öppnar dörrar världen över. Vi möter en varm och glad personlighet som utstrålar en passion för människor. Samtidigt är han apologet med förmågan att kommunicera kristen tro för muslimer i allmänhet och imamer i synnerhet. Kombinationen av de båda öppnar dörrar inte bara i det enskilda mötet utan också på hög politisk och religiös nivå. Under dagarna i Uppsala förberedde han sig samtidigt för ett stormöte i Tanzania för att medla i konflikten mellan kristna och muslimer. Han delar berättelser från platser som Iran, Indonesien, Balkan och London där han talar inför stora skaror av Imamer för att bygga broar av förståelse och respekt för kristen tro, lära och livsstil.

David Shenk föddes och växte upp i en missionärsfamilj i Tanzania. Under 60- och 70-talet arbetade han som lärare i Somalia och senare vid universitetet i Nairobi som lärare i religionsdialog. Han berättar hur han och hans medarbetare brukade snegla över floden där de bosatte sig i Somalia för att lära av det arbete som svensk luthersk mission hade byggt upp där innan de anlände. Sedan 1980 är David och Grace bosatta i Pennsylvania, USA, med Eastern Mennonite Missions (EMM) som sin bas. Han har i över tre decennier rest med världen som sitt arbetsfält. David har skrivit ett flertal böcker som exempelvis “A Muslim and a Christian in Dialogue”, “Surprises of the Christian Way” och ”Creating Communities of the Kingdom” som handlar om Nya Testamentliga modeller för församlingsplantering.

Som den mennonit han är avspeglar sig ett aktivt fredsarbete genom hans liv och berättelser. Inte på en universalistisk grund utan hela tiden med utgångspunkt hos den Gud som uppenbarar sig genom Jesus och försonar världen med sig genom korset och uppståndelsen. Han utmanar oss helt enkelt till vänskap med muslimer och uppmuntrar till tydlighet om vår övertygelse i den dialog vi frimodigt bör söka. I tidningen Dagens intervju uttrycket han att det värsta vi kan göra gentemot muslimer som bor här är att marginalisera dem och kasta ut dem. Innan David packade sin väska för att resa till Turkiet för nästa möte uppmuntrade han oss att fortsätta söka efter öppna dörrar i de murar som byggs av fördomar och rädsla. Ge inte upp, fortsätt göra det som är rätt… orden får en särskild tyngd av en man som fyllt 75 år och som med plirande, varma ögon åter sätter sig i rörelse för att omfamna ännu en medmänniska i andan av ett klart evangelium.
/Martin  

Martin Ström är missionsledare för OM Sverige och församlingsledare i Råslätts församlingsgemenskap.


Uppdatering 24/2: På bloggen Ett nytt Sverige ger Markus Sand en Rapport från Heart for Muslims och berättar om sitt möte med David Shenk. 

1 kommentar:

  1. Det är inget fel att ha ett hjärta för alla människor! Bara man inte har ett hjärta för vad djävulen gör, genom människorna! Mitt hjärta tillhör först och främst Guds Ord och Jesu Kristi offer! Med vänlig hälsning Kajsa!

    SvaraRadera