tisdag 14 februari 2012

Rick Warren och anabaptismen

Rick Warren talar om det stora inflytande anabaptismen har 
haft i hans liv och hans församlingsbyggande.
foto: Adam Covington/SWBTS

"I trettiotvå år har vi byggt Saddleback Church på vad vi lärt oss från anabaptismen", sa den kände pastorn och författaren Rick Warren i en föreläsning för ett par veckor sedan. Det skedde vid en konferens om anabaptismen och den nutida baptismen, som arrangerades vid Southwestern Baptist Theological Seminary i Forth Worth Texas i slutet av januari i år. 

Konferensen hade 500 deltagare och innehöll fjorton gedigna föreläsningar om anabaptistisk historia och teologi (talare och ämnen presenteras här). En av talarna var alltså Rick Warren. Han höll inte en akademisk föreläsning, utan hans bidrag hade mer karaktären av ett personligt vittnesbörd om hur studiet av anabaptismen har format hans syn på lärjungaskap och lärjungaträning och hur det har påverkat hans tjänst och församlingen i Saddleback. Jag lyssnade på hans föreläsning idag på morgonen och den är riktigt inspirerande. Särskilt när han går igenom åtta viktiga punkter om lärjungaskap som han hämtat från anabaptismen och tillämpat i Saddleback. Det kommer jag troligen att återkomma till senare. 

Man kan lyssna till alla fjorton föreläsningarna på Southwesterns hemsida här och läsa mer om denna spännande konferens i Mennonite Weekly Review här

För övrigt kan jag konstatera att vi kan lära oss mycket om mission från mennoniterna (den största anabaptistiska grenen). Mennoniten David Shenk var i Uppsala i helgen och talade om mission bland muslimer, utifrån sin långa erfarenhet på fältet. Shenk är nu 75 år gammal. Det var mycket uppskattat av deltagarna. Dagen berättar om konferensen Heart for muslims här och här. Även detta kommer jag att återkomma till senare. OM:s ledare Martin Ström berättar kort från konferensen på sin blogg och skriver även ett inlägg om sitt intryck av David Shenk. Den norske pastorn och bloggaren Björn Olav Hansen presenterar David Shenk här.


5 kommentarer:

 1. Hej Jonas!
  Är det möjligt att bygga på anabaptismen och grunda en Mega-kyrka som Warrens? Och en fråga från en som är rätt ny för begreppet "anabaptism" - hur ser ämbetssynen ut?

  mvh, Thomas

  SvaraRadera
 2. Hej Thomas! Välkommen till Barnabasbloggen. Det är fullt möjligt att bygga en megakyrka och vara inspirerad av anabaptismen. Rick Warren framhåller att han inspirerats av anabaptismens syn på mission och lärjungaskap och att det är den aspekten av anabaptismen som format hans vision av församlingsbyggande. Jag tror dock inte att han ser Saddleback som en anabaptistisk församling. Den är väl snarare en baptistförsamling. Men det finns ju stora likheter mellan anabaptism och baptism. Det har inte funnits många anabaptisktiska megakyrkor, men Baltasar Hubmaiers församling i Nikolsburg hade 5000 medlemmar (1528).
  Anabaptismen har en mycket stark betoning på det allmänna prästadömet. Man ser dock behovet av ledare/tjänare/herdar i församlingen och dessa väljs i regel av församlingen och avskiljs genom handpåläggning. Det kan dock variera hur det tillämpas i olika grenar av den anabaptistiska rörelsen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar, har du något bra tips på läsning som berör just ledarskapssyn/ämbetssyn inom anabaptismen.
   mvh, Thomas

   Radera
 3. Hej Jonas.
  Hittade dena blogg i dag när jag sökte på Rick Warren. Just nu läser vi en av hans böcker i församlingen.
  Skriver att du skelle återkomma omkring "åta viktig punkter om kring lärjungaskap". Har du skrivit något så man kan få tag på det?
  Mvh Anders Gustavsson, Holsbybrunn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anders! Jag har inte skrivit något om det ännu. Tack för påminnelsen. Håll utkik här på bloggen, så kanske det kommer så småningom. Annars kan du följa länken ovan och lyssna på honom själv.

   Radera