onsdag 2 juni 2021

Paulusprogrammet 2.0 - en distanskurs om missionella initiativ och nya sätt att vara kyrka

Hösten 2015 startade vi Paulusprogrammet. Det är en ettårig distanskurs om missionella initiativ, församlingsplantering och nya sätt att vara kyrka.  Kursen utgår från Mullsjö folkhögskola och den har drivits gemensamt av Alliansmissionen och Equmeniakyrkan. Ett 50-tal kursdeltagare har genomfört kursen under dessa år och den har gett ringar på vattnet i olika sammanhang, i både gamla och nya församlingar. 

Studietakten är på endast 12,5 % och därför går den mycket bra att kombinera med arbete eller studier. Två gånger per termin träffas deltagarna i Mullsjö (måndag-tisdag) och mellan träffarna studerar man på hemmaplan. 

Under det gångna läsåret fick vi pausa kursen, men till hösten planerar vi att dra igång igen, men i ett uppdaterat format. Kursen kallas numera Paulusprogrammet 2.0 och det är flera förändringar som har skett. Vi har breddat innehållet, vi har nya lärare och vi har delvis ny kurslitteratur.  

När vi startade Paulusprogrammet låg fokus framför allt på att plantera nya församlingar. Under åren har det visat sig att många av deltagarna framför allt jobbat med att tänka pionjärt i gamla församlingar och därför gör vi det nu tydligare att kursen handlar både om att starta nya församlingar och om att arbeta med förändring och utveckling i gamla församlingar. Vi kommer också att lägga mer fokus på att nå nya människor och att dela evangeliet, eftersom detta verka vara en stor utmaning i de flesta sammanhangen. Så här presenteras Paulusprogrammet 2.0 på hemsidan:

Paulusprogrammet är en 1-årig distanskurs om hur vi kan nå ut med evangeliet och bygga församlingar i Sverige idag. Den handlar både om att starta nya församlingar och att utveckla gamla. Kursen vänder sig till dig som är intresserad av missionella initiativ och nya sätt att vara kyrka. Du kanske är på gång att plantera en ny församling eller jobbar med utveckling och förändring i en gemenskap som funnits i många år. Du kanske står i en återplantering av en gammal församling som hotas av nedläggning. Du kanske brottas med din kallelse eller har en vision som du inte har börjat förverkliga än. Din församling kanske ska bli moderförsamling till ett nytt initiativ. Om något av detta stämmer på dig så är den här kursen för dig. 

De första fem åren var jag och Peter Svanberg kursens lärare. Nu har Peter gått vidare till andra uppgifter och vi har fått bygga ett nytt lärarteam. Jag står kvar som kursledare och med mig har jag:

  • Rickard Lundgren, Samordnare för församlingsgrundande, Equmeniakyrkan Region Öst  • Sara Linnarsson, pastor i Laholms församlingsgemenskap (SAM)

Jag är tacksam för det nya lärarteamet och tror att det här kommer att bli mycket bra.

Det har inte funnits så mycket svensk litteratur om församlingsplantering och nya sätt att vara kyrka och därför har vi tidigare använt en del engelsk litteratur i kursen. På senare år har det kommit ut nya böcker i ämnet skrivna av svenska författare och därför kan vi nu ha kurslitteratur helt på svenska. Det blir också en bättre anpassning till den svenska kulturen, och det gör förstås kursen ännu bättre. I kurslitteraturen finns numera både Drömmen om en Jesusrörelse och Vi planterar nya församlingar - 12 berättelser från hela Sverige

Nu hoppas vi att deltagare från många olika sammanhang även i fortsättningen hittar till Paulusprogrammet. Vi tror att den här kursen kan vara till välsignelse för hela kristenheten och för flera olika samfund. 

Kanske ska du söka till Paulusprogrammet!

Mer information om kursen och hur du anmäler dig finns på SAM:s och folkhögskolans hemsidor.

Paulusprogrammet 2.0 (SAM)
Paulusprogrammet 2.0 (Mullsjö)
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar