fredag 21 november 2008

Företagande som mission

Kan det vara mission att driva företag? Ja, svarar Mats Tunehag. Idag föreläste Mats på pingstskolornas bibellärardagar och hans ämne var "företagande som mission". Han hade mycket intressant att säga.

Om vi vill hjälpa människor och förvandla samhällen räcker det inte med bistånd. Då behövs företagande som skapar ekonomisk bärkraft, arbetstillfällen och utveckling. Arbetslösheten är ett av världens största problem och den orsakar fattigdom, konflikter, barnarbete och trafficking. Att skapa och driva företag enligt Gudsrikets principer är därför en viktig missionsinsats som ger människor arbete och hjälper dem till ett bättre liv. Vi fick höra fascinerande berättelser om vad kristna företagare åstadkommit i Uzbekistan, Indien och Thailand. Ett vittnesbörd om hur detta kan fungera kan man läsa i artikeln Hon erbjuder en väg ut ur sexindustrin.

Mats Tunehag jobbar med något som kallas Business as Mission. Det är en internationell rörelse som inspirerar och utbildar företagare för missionsengagemang i hela världen. Det här tänkandet tror jag att vi behöver mer av även i Sverige.

Vill du veta mer om detta kan du läsa Business as Mission Manifesto och annat material på den här sidan.

Så kom igen kristna entrepenörer och företagare. Ni behövs i Guds rike och har en viktig missionsuppgift!

3 kommentarer:

  1. Jag tror det är som Mats säger, låt mig bara kasta in en liten reservation.

    Jag pratade med några missionärer som verkat i Kirgistan och som hört Mats tala om detta. De höll med honom i mycket samtidigt som de pekade på riskerna de sett med företagande. Nämligen att det tar personernas hela tid i anspråk. De såg en överhängande tendens att människor blev mindre och mindre aktiva i församlingen efterhand som företaget växte. Plus att ekonomiskt välstånd utsätter människor för helt nya frestelser.

    Men givetvis är det angenämare problem att tacklas med än svält och förnedring!

    SvaraRadera
  2. Tack Joachim, för din kommentar. Jag förstår att det kan finnas sådana risker. Det behövs som alltid balans och helhetssyn om det ska fungera på ett bra sätt.

    SvaraRadera