fredag 19 december 2008

Kristna kommuniteter i Sverige

Det är något spännande på gång. Bland kristna i Sverige finns det en växande längtan att dela livet i vardagen och leva i gemenskap. Det påminner en hel del om det jag själv upplevde i slutet av 1970-talet. På många platser bildas kollektiv och kommuniteter där unga kristna vill dela livet med varandra, leva i radikalt lärjungaskap och hjälpa de svaga och utsatta.

Bloggen Kristenunderjord är ett nätverk för dessa kommuniteter. Förra fredagen, den 12 dec, sände Sveriges Radios program Människor och tro ett reportage om denna radikala kommunitetsrörelse. Det är mycket välgjort och informativt och flera personer som lever i kommuniteter kommer till tals. Dessutom ges en balanserad kommentar av teologen Fredrik Wenell. Uppmuntrande helt enkelt!


På Kristenunderjord skriver David Åhlén (medlem i en kommunitet i Bagarmossen) ett inlägg där han listar Kristna kommuniteter i Sverige. Det är väl lite för tidigt att avgöra hur många av dessa som verkligen kommer att överleva och fungera på sikt. Det finns många problem och svårigheter som dyker upp längs vägen och det tar några år innan den första entusiasmen lagt sig och man ser om det håller. Jag är väl lite bränd av att det inte blev så många långlivade gemenskaper kvar från 70-talet, men jag vill inte vara pessimistisk. Jag tror verkligen på kommunitetslivet och jag hoppas och ber att vi får se många fungerande kommuniteter växa fram i Sverige. Det behöver vi!

Vi behöver få se nya sätt att vara kyrka, och detta är säkerligen en typ av nya församlingar som vi kommer att få se mer av.

6-8 Februari 2009 ordnas en samtalshelg för kristna kommuniteter i Skarpnäckskyrkan. Mer information om detta finns här.

5 kommentarer:

 1. Tack för inlägget! Ett forum för alternativa gemenskaper finns även på http://www.speak.nu/forum3/viewforum.php?f=22

  /David Å

  SvaraRadera
 2. Mycket intressant. Bra länkar. Det skulle vara kul att få läsa om dina personliga erfarenheter om detta!
  Jag tror att Sverige behöver detta och att kristenheten i övrig bör få höra talas om det.

  Björn Horst
  http://my.opera.com/bjornhorst/blog/

  SvaraRadera
 3. Jonas: något vi ofta pratar om är just de du nämner ovan, att tiden får visa vad som sker.
  Men vi saknar verkligen mentorer, vi är ju väl medvetna om att försöks gjorts tidigare, både bra och dåliga, men vi saknar er "äldre" som kan hjälpa oss och er att inte låta detta bli ännu en fluga.

  SvaraRadera
 4. Tack för kommentarer och länkar. Björn. Jag återkommer med lite egna erfarenheter.

  Elof. Jag ska försöka vara med på samtalshelgen i Skarpnäckskyrkan. Jag tror att vår församlingsgemenskap på Råslätt kan förnyas och hitta tillbaka till sina rötter genom kontakten med nya kommuniteter, och förhoppningsvis att ni också kan ha glädje av våra erfarenheter.

  SvaraRadera
 5. toppen, då ses vi säkert där!

  SvaraRadera