tisdag 28 april 2009

Att göra gott mot alla människor

Förra veckan var full av intryck och tankar. Jag har funderat mycket på hur man egentligen ska beskriva en kristen livsstil.

Först var det debatten om medlemskap i Dagen och på bloggarna. Dagens artiklar finns här 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11. I skolan jobbade vi med temat kristen livsstil.

Sen var det mötet med Urban Expression som jag skrev om här.

På torsdagen var min BibelVäxa-klass på studiebesök i min församling på Råslätt. Det var en härlig dag med många intryck och starka möten med människor.

Tillbaka på skolan i måndags fick vi så möta BibelSocial som varit på fältvecka i Stockholm och konfronterats med storstadens nöd och fått möta människor som gör något åt den.

Under veckan har jag skrivit egna inlägg om medlemsfrågan här: 1, 2, 3. I det sista inlägget pekade jag på problemet med att vi ofta definierar lärjungaskap och kristen livstil utifrån vad vad en kristen inte får göra. Förra veckans händelser gjorde det väldigt klart för mig att vi måste tala om vad en kristen gör. En kristen livsstil handlar om att "göra gott mot alla människor", som Paulus skriver.

Låt mig peka på några bibeltexter som talat till mig de sista dagarna. Det började med Mika 6:8:
"Människa, du har fått veta vad det goda är, det enda Herren begär av dig: att du gör det rätta, lever i kärlek och troget håller dig till din Gud." I New International Version står det "To act justly and to love mercy and to walk humbly with your God."

Det är tydligt att Jesus tänker på den texten när han utbrister: "Ve er, skriftlärda och fariseer, ni hycklare som ger tionde av mynta och dill och kummin men försummar det viktigaste i lagen: rättvisa, barmhärtighet, trohet. Det gäller att göra det ena utan att försumma det andra." (Matt 23:23)

Paulus sammanfattar en kristen livsstil i Gal 6:9-10: "Låt oss inte tröttna på att göra det som är rätt. När tiden är inne får vi skörda, bara vi inte ger upp. Så länge det finns tid skall vi därför göra gott mot alla människor, framför allt mot våra trosfränder."

Kristen livsstil handlar om att göra gott, att verka för barmhärtighet, rättvisa och rättfärdighet, att ge mat åt den hungrige, kläder åt den nakne, rum åt den hemlöse, frihet åt den förtryckte, omsorg till den sårade, stöd till den svage, att ta hand om föräldralösa och andra utsatta: barn, ungdomar, män och kvinnor. Om du tvivlar på detta föreslår jag att du läser dessa bibeltexter. Jes 58:5-12, Hes 18:5-9, Matt 5:16, 7:12, 25:31-46. Jesus vill att vi ska göra gott mot alla människor och på så sätt vittna om Guds rike i världen. Det är kristen livsstil!

Do Justice, Love Mercy, Walk Humbly. Det är vad Herren begär! Nu funderar jag på vad jag ska göra åt det under resten av mitt liv.

10 kommentarer:

 1. amen!
  /Jonas Lundström

  SvaraRadera
 2. Det där var dagens sanning! Jag tror att vi kristna tappat bort vad det egentligen handlar om och stirrat oss blinda på alla dessa "inten" som vi är så kända för. Tänk om vi istället varit kända för att vi gav mat åt dem som var hungriga, kläder åt den som inte hade några, gemenskap åt den ensamme osv.. Då skulle det ju börja likna Matt 25 och människosonens dom.

  Mycket bra Jonas =)

  SvaraRadera
 3. Frågan är inte så mycket va vi ska göra...utan hur...Hur ser du på det? Ska det vara en frukt av ditt eget goda hjärta- eller ska det vara en frukt av pånyddfödelsens och va Paulus pekar på i Ef 2:8f?
  Jag ser en viss fara vid att peka så starkt på detta, och det är att människan plötslig börjar rosa sig själv över hur radikal, barmhärtig, ödmjuk hon är, och vi kan ju se i Bibeln att även våran goda gärningar är onda gärningar i Herrens ögon- så frågan återstår- hur. Tycker här Ditriech Bonhoeffer har en del god undervisning, men även han är farlig när lagiskhet (när all ära inte längre går åt Herren) i mina ögon, men mycket gott.

  Sen för vi inte glömma ingen blir frälst för att du gör gott eller att jag gör gott. Människan blir frälst genom att hon blir frälst genom det glada budskapet. Inte därmed sagt att vi inte ska göra goda gärningar- eftersom det ska vi (se bara APG), men det finns ingen större och mer kärleksfull gärning än att predika evangelium- Guds kraft till människors frälsning.

  SvaraRadera
 4. Svaret på Michaels (Kefas) fråga har jag presenterat i två tidigare inlägg. 1) Tron utan gärningar är död
  http://barnabasbloggen.blogspot.com/2009/03/tron-utan-garningar-ar-dod.html
  2) Församlingen i världen
  http://barnabasbloggen.blogspot.com/2009/01/forsamlingen-i-varlden.html

  SvaraRadera
 5. Absolut, det handlar ju självklart om en balans mellan att predika nåd och att predika gärningar. Tror att man får rannsaka sig själv där, eller kanske framförallt hålla sig nära Jesus så får man reda på hur det ligger till. Känns bara som att vi ibland har tappat sältan på bekostnad av att predika "nåden allena". Om du greppar vad jag menar.

  Slutligen vill jag säga att vi gör minst nytta när vi bara sitter hemma och funderar istället för att verkligen ta tid med Gud själv och satsa vår tid på att få vara till för människor.

  /Oscar

  SvaraRadera
 6. Jonas:
  Ju tack...Hur ser du på denna: http://www.youtube.com/watch?v=kHSZHVlHCHM ? Jag delar det perspektivet, och det var lite det som var mitt poäng i mina frågor.

  Lagen är (exempel verka för barmhärtighet, rättvisa och rättfärdighet) är ju saker vi kan göra åt Gud, medan nåden är ju va Gud har gjort för oss. Frågan är ju va vi står under, och om det ens är möjligt att följa lagen såsom du presenterar den här. Har man försökt leva efter Bergspredikan av egen kraft och styrka- ser man snabbt hur hjälplös man är, saker och ting måste komma utifrån livet i Kristus, genom Guds kraft och handling i och med oss.

  Eller kanske jag har missupfattat dig?

  SvaraRadera
 7. Mitt inlägg handlar inte alls om lagen, utan om hur en lärjunge till Jesus ska leva; under nåden, i tro och genom den helige Andes kraft. Det är inte bara möjligt att leva så, utan också nödvändigt. Tron utan gärningar är nämligen död.
  Jag ber att kommentarer till detta inlägg i fortsättningen handlar om ämnet kristen livsstil och inte om lag och nåd.

  SvaraRadera
 8. Inte alls om lagen? Förstår du har din förtröstan på lagen. Läs gärna "Den Trällbudna viljan" så kanske du kan komma fram till ett evangelium var lammet som blev slaktad kan få bli ärad- istället för människan.

  SvaraRadera
 9. Jag kan bara instämma i detta! Det är lätt att vi missar det viktigaste och mest uppenbara i NT. /Tobias.

  SvaraRadera
 10. Jag instämmer till 100 % i följande ord av Dirk Philips: "some nevertheless say that we wish to earn our salvation through our own good works, this is as far from our faith as heaven is from earth. For we believe and confess that we are saved through the grace of Christ and have forgiveness of sins alone through his blood." (Från förordet ur hans bok Enchiridion)

  SvaraRadera