tisdag 16 juni 2009

Församlingsplantering och annat på Nyhem

Nu har jag varit ett par dagar på Nyhemskonferensen och gjort mitt bästa för att aktualisera behovet av nya församlingar i Sverige. Igår hade jag ett miniseminarium på 15 minuter om församlingsplantering. Jag hann också med att lyssna till Magnus Persson och Niklas Piensoho som båda talade i den nya Nyhemshallen på förmiddagen. Dessutom blev det några pratstunder med härliga människor. Idag har jag pratat med andra människor, lyssnat på andra utmanande talare och spelat fotboll.

Titeln för mitt lilla seminarium igår var Nya församlingar för en ny tid. Den första halvan av 1900-talet var pingströrelsen en församlingsplanterande rörelse. Det är den inte längre. Jag försökte peka på vad som behövs för att den svenska pingströrelsen återigen ska bli en församlingsplanterande rörelse. Jag tror nämligen att det är nödvändigt att den blir det om den ska fortsätta att vara ett redskap i Guds rike. Dagen skriver om mitt seminarium här.

Idag aktualiserades samma sak genom en fotbollsmatch mellan föreståndare och medarbetare. Jag var med och spelade i det segrande laget (medarbetarna) och genom matchen startades en fond för församlingsplantering i Sverige. Läs mer om matchen i Dagen, nyhemsbloggen och på pingst.se. Jag klarade mig faktiskt ganska bra, trots att jag var bland de äldsta på planen. Det kändes att det var 15 år sedan jag spelade en fotbollsmatch senast.

Det svenska samhället har genomgått en total förändring på 100 år. Igår förmiddag gjorde Niklas Piensoho en mycket intressant och givande analys av vår tid. Det var en riktigt skärpt omvärldsananlys. Han framhöll hur viktigt det är att vi förstår den tid vi lever i och sträcker oss ut för att nå människor med evangeliet. Både gamla och nya församlingar behöver hitta nya sätt att vara kyrka. Det märks på alla möten att hela pingströrelsen är inställd på omprövning och förändring. Det känns mycket hoppfullt. Du kan se och höra Nyhemskonferensens möten här.

Ungdomskonferensens talare Francis Chan var mycket uppskattad med sitt budskap om radikalt lärjungaskap. I Dagens intervju säger han: "Det är inte möjligt att vara kristen utan att vara lärjunge, kristen är man när och om man följer Kristus. En del verkar vilja försöka komma undan med att ge sig och sitt så lite som möjligt men det är inte lärjungaskap, Jesus är tydlig med att det är allt eller inget." Han hade samma betoning på praktisk kristendom som den övriga konferensen. Det märks också genom ett nätverk för miljö och rättvisa.

Uppdatering 17 juni: Idag uppmärksammar Dagen församlingsplantering genom att skriva om Gerda Åström, som planterade många församlingar i Norrland och fick ge namn till fotbollsmatchen på Nyhem.

1 kommentar:

 1. Hej!

  Har startat en liten smidig webbring som sammanfogar våra kristna hemsidor och bloggar! Gå med du med och sprid ditt budskap, öka även trafiken till din sida.

  Webbringen heter Frälsaren.

  /StenHuggarn.

  http://fralsaren.blogspot.com/2009/06/fler-besokare.html

  SvaraRadera