fredag 5 mars 2010

Ny bok om den kristna tron

I ljuset av återkomsten - en bok om tro och liv heter en ny bok om den kristna trosläran. Den är skriven av ett antal bibellärare i den svenska pingströrelsen och ges ut av Libris. Boken har 20 kapitel och 12 olika författare och jag är en av dem.

Vi har i många år sett behovet av en ny lärobok i kristen tro för våra bibelskolor och arbetet med boken har pågått länge. Så det är en stor glädje att den nu finns i bokhandeln. Och jag är mycket stolt över resultatet. Jag hoppas att kristna i alla åldrar och i alla sammanhang vill köpa och läsa den.

Det är inte lätt att skriva en troslära tillsammans. Men redaktörerna Martin Boström och Jan-Åke Alvarsson har gjort ett bra arbete med att få ihop det till en någorlunda enhetlig text. För att vara en troslära innehåller den några ovanliga drag. Den försöker genomgående koppla ihop tro och liv. Den är skriven ur ett eskatologiskt perspektiv vilket framgår av titeln. Boken har dessutom ett tydligt gudsrikesperspektiv och tar därför även upp frågor som vanligtvis inte hamnar i en troslära. Den har ett pentekostalt perspektiv, men är skriven så att den kan även användas av kristna i andra sammanhang. Den kan fungera utmärkt som en introduktion till kristen troslära.

Jag har skrivit ett kapitel i boken tillsammans med Sam Wohlin. Det har rubriken Leva med Anden och handlar om allt som har med den helige Ande att göra. Bland annat har vi fått det stora förtroendet att reda ut vad som menas med att bli döpt i Anden. Jag ser med spänning fram emot hur det kapitlet ska tas emot av läsarna.

Boken kan även beställas på Adlibris här.

5 kommentarer:

 1. Så du är alltså pingstvän?

  SvaraRadera
 2. Jag är bibellärare i pingströrelsen och jag är medlem i en församling som är med i EFK och SAM. Vad är jag då? Kanske en evangelikal, pentekostal anabaptist och karismatisk baptist eller något liknande. Mest anabaptist tror jag. Men jag bryr mig inte så mycket om etiketter. Lärjunge till Jesus räcker gott.

  SvaraRadera
 3. Hej!

  Om jag ska köpa den måste du övertyga mig lite mer;)

  Några frågor:

  På Amazon har man ju "look inside" men inte på adlibris. Kan du inte ge oss en förhandstitt genom att ecempelvis droppa namnen på kapitlen... men gärna mer ändå!

  Utgår bokens indelning från Trosbekännelsen?

  Du skriver att den "tar därför även upp frågor som vanligtvis inte hamnar i en troslära" - vadå t ex?

  Allt gott - Pelle

  SvaraRadera
 4. Hej Pelle! Tack för dina frågor. De är befogade och det är tråkigt att man inte kan kolla innehållsförteckningen på Libris hemsida. Boken har fyra huvuddelar.
  1. Jesus och frälsningen 2. Anden, församlingen och ondskan 3. Bibeln, Gud och människan 4. Gudsriket och den yttersta tiden

  Som du förstår följer den inte trosbekännelsens ordning eller indelning, men hela trosbekännelsen täcks in. Ovanliga ämnen för en troslära är tex lärjungaskap, bibeltolkningsprinciper, hermeneutik, människosyn, ansvaret för skapelsen, fred/frid och mänskliga relationer. Jag återkommer kanske med hela innehållsförteckningen.

  SvaraRadera
 5. Hej Jonas,

  är lite sent ute i denna posten.
  Men, jag har en fråga om vilken litt. ni har på skolan för NT och GT?
  På Bibelskola VÄst vill vi gärna hitta något annat än det vi har nu: "Libris Stora Handbok". Den är väldigt trög och mer av uppslagsverk än bra underlag för lektionsammanhang.

  Allt väl/

  SvaraRadera