söndag 18 april 2010

Är det Gud som talar från Island?

Det är förbluffande hur många som talar om Gud i dessa dagar. Vulkanutbrottet på Island väcker existentiella frågor. Jag har hört det flera gånger i radio under helgen, bl.a. i Spanarna och i Godmorgon världen. Halvt på allvar, halvt på skämt (lite svårt att avgöra vilket ibland) sa en av de medverkande i Spanarna: "Det är någon som vill säga något."

Är det Gud som talar från Island?

Jag är inte den som talar om tidstecken och jordens undergång så fort det händer katastrofer i världen. Jesus säger själv att sådant måste hända:

"Många kommer att uppträda under mitt namn och säga: Jag är Messias, och de skall bedra många. Ni kommer att få höra stridslarm och krigsrykten. Se till att ni inte låter skrämma er. Sådant måste hända, men det är ännu inte slutet. Folk skall resa sig mot folk och rike mot rike, och det blir hungersnöd och jordbävning på den ena platsen efter den andra. Allt detta är början på födslovärkarna." (Matt 24:5-8)

Krig kommer och går, hungersnöd, jordbävningar och vulkanutbrott likaså, men det är ännu inte slutet. Det är inga tidstecken. Men "Allt detta är början på födslovärkarna", säger Jesus.

Men det är klart att många börjar fundera. I år har det varit tre stora jordbävningar (Haiti, Chile och Kina) och nu är det vulkanutbrottet på Island. Är det slutet som närmar sig? Vill Gud säga något? Vad är det Han säger? Jag tror att Gud kan tala genom sådana här händelser. De blir påminnelser, som hjälper oss att få rätt perspektiv på tillvaron. Det här är vad jag tror att Han vill säga.

1. Han påminner oss om att vi människor är så små. Vi har inte kontrollen över världens utveckling. Vi har inte kontrollen över planeten eller över klimatet. Det finns betydligt större makter i den här världen. Allt kan förändras oerhört fort. Ingenting är säkert. Men Gud har den yttersta kontrollen. Världen och historien är i hans hand.

2. Han påminner oss också om att det fortfarande finns tid att omvända sig. När det händer olyckor och katastrofer finns det alltid en möjlighet för människor att vända sig till Gud. Man blir påmind om att livet är allvarligt och att det kan ta slut. Det är som Jesus sa med tanke på detta när några kom och berättade för honom om de galileer vilkas blod Pilatus hade blandat med blodet från deras offerdjur:

"Tror ni att de var större syndare än alla andra i Galileen, eftersom detta kunde hända dem?
Nej, säger jag, men om ni inte omvänder er skall ni alla mista livet som de. Eller de arton som dödades när Siloatornet rasade, tror ni att de var större syndare än alla andra i Jerusalem? Nej, säger jag, men om ni inte omvänder er skall ni alla mista livet, precis som de." (Luk 13:1-5)

3. Det blir också en påminnelse om att den här världen inte ska bestå för evigt. Allt skakar! En dag kommer vi alla att stå inför Guds domstol och göra räkenskap för våra liv. Då kommer endast den som känner Jesus att bestå. Så dessa händelser blir också en påminnelse om att vi ska vara beredda på att jorden ska gå under en dag och att Jesus ska komma tillbaka för att rädda och döma världen. Det är som Petrus skriver i sitt andra brev:

"Men Herrens dag kommer som en tjuv. Den dagen skall himlarna försvinna med dån, himlakropparna upplösas i eld och jorden och allt som människan gjort där förgås. När nu allt detta skall upplösas, då måste ni leva heligt och fromt på alla sätt medan ni väntar på Guds dag och påskyndar dess ankomst, dagen som får himlarna att upplösas i eld och himlakropparna att smälta i hetta. Men efter hans löfte väntar vi på nya himlar och en ny jord där rättfärdighet bor." (2 Petr 3:10-13)

Det är detta jag blir påmind om genom vulkanutbrottet och askmolnet. Gud talar från Island!

Dagen, Dagen igen, ledarbloggen, Aftonbladet, Expressen, Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet
Uppdatering den 19/4 Dagen 1, 2, 3, 4 och 5.
Uppdatering den 20/4 Dagen 1, 2, 3, 4 och 5.

5 kommentarer:

 1. Jag har svårt att se att det skulle vara Gud som skickar dessa plågor och låter katastrofernas offer lida!

  SvaraRadera
 2. Vad jag säger är att Gud kan tala genom det som händer. Inte att det är han som skickar plågorna.

  SvaraRadera
 3. Hela ditt resonemang är märkligt. För samtidigt som du inte säger dig vara en domedagsprofet, så vill du ändå hävda att något händer. Hur du får samman den ekvationen begriper nog bara precis du själv.

  Förövrigt sker inte fler naturkatastrofer nu än tidigare. Det som sker är att informationssamhällets framväxt har gjort oss mer medvetna om händelser världen över. För 50 år sen skrevs korta notiser i svenska tidningar när jordskalv skakade avlägsna städer. Idag finns det tusentals filmklipp på youtube tio minuter senare. Man måste tänka källkritiskt innan man drar slutsatser.

  Sen finns det ju en annan ännu viktigare variabel och det är att all statistik över jordbävningar, tzunamis och vulkaner visar på ett jämt mönster utan ökning. Självklart kan det komma perioder med mer aktivitet än andra perioder, men det har inte skett någon som helst eskalering. Vi hade betydligt fler starka jordskalv på 1960talet tex. Och både 17 och 1800talen hade fler kraftiga vulkanutbrott.

  SvaraRadera
 4. Tack Jonas. Tänkvärda ord.

  Om hur Gud agerar och varför han gör som han gör så kan vi inte alltid förstå, vi har ibland svårt att förstå varandra hur svårt är det då att förstå Guds handlande?

  Huruvida det är vanligt eller mindre vanligt är inte väsentligt. Poängen är hur vi små människor blir påminda om hur små och sårbara vi är. I vår tid så glömmer vi lätt det när vi inte längre direkt påverkas av naturens krafter. Missväxt i Sverige ett år betyder inte längre svält. Vulkanen är en nyttig påminnelse om att det inte är människan som är i kontroll trots vårt avancerade samhälle, någon som även in icke-troende kan begrunda.

  SvaraRadera
 5. Geobastard jag såg inte i inlägget att Jonas Melin sa att det skulle bli en massa naturkatastrofer. Tvärt om så tycktes han ju poängtera att Jesus sa att sånt kommer ske men det är bara början. Att det bara är börja på födslovåndorna behöver inte betyda att Jesus menade att det skulle bli en massa naturkatastrofer.

  SvaraRadera