Under Kristi himmelsfärdshelgen har vår församling tillsammansläger. Vi åker iväg några dagar hela gänget och tar med alla som vill följa med. Det brukar vara härliga dagar som ger god frukt under hela året. Vi brukar ha bibelstudier varje dag i olika grupper. I år ska jag ta hand om en av grupperna och jag har fått ett riktigt svårt ämne. Jag ska tala om gudsbilden i Gamla testamentet och särskilt hur man ska förstå krigen och Guds deltagande i dem. Det känns som en riktig utmaning. Jag har naturligtvis studerat frågan tidigare för egen del, men jag har aldrig undervisat om det på ett strukturerat och genomtänkt sätt. Men nu är det dags.
Krigen i Gamla testamentet (GT) ger mig tre stora problem att ta itu med.
För det första gäller det gudsbilden. Hur kan en kärleksfull och god Gud delta i och till och med befalla krig. Ja, han till och med uppmanar till utrotningskrig av folken i Kanaans land. Är det samma Gud som blir människa och uppenbaras genom Jesus Kristus?
För det andra gäller det uppenbarelsen. Hur kan Jesus och apostlarna ge sitt fullständiga erkännande till GT som inspirerat av Gud? Kan man verkligen hålla fast vid att GT är Guds ord, när det innehåller sådana krigstexter?
För det tredje gäller det etiken. Hur kan Jesu undervisning om ickevåld och att älska sina fiender förenas med Herrens krig i GT? Påverkar det hur vi som kristna idag ska ställa oss till att delta i krig och bära vapen? Kan jag fortsätta att vara pacifist om jag tror att GT är Guds ord?
Det är de frågor jag ska ta itu med. Nu vill jag ha hjälp av er. Jag har redan två bra böcker. The Problem of War in the Old Testament av Peter C. Craige och Krigen i Gamla testamentet - Ett försök att förstå av Olof Edsinger. Jag har också hittat en del intressant på nätet, särskilt på Greg Boyds blogg. Jag vill gärna ha boktips, tips på andra texter om detta och gärna synpunkter och förslag på lösningar. Jag uppskattar särskilt tips med en evangelikal eller anabaptistisk utgångspunkt, men även andra perspektiv är välkomna.
Om du följer med på lägret kan du få höra vad jag kommer fram till. Jag kanske skriver något om det också så småningom.
Om du följer med på lägret kan du få höra vad jag kommer fram till. Jag kanske skriver något om det också så småningom.
Här är två artiklar som vidrör detta lite grann. De är skrivna av religionsfilosofen Paul Copan, och är ett svar på ny-ateisternas attacker.
SvaraRaderahttp://www.epsociety.org/library/articles.asp?pid=45&mode=detail
http://www.epsociety.org/library/articles.asp?pid=63&mode=detail
Det vore väldigt roligt om du ville dela med dig av dina tankar och resonemang på bloggen sen!
SvaraRaderaDet kanske inte är akademiskt exegetisk litteratur men här är en text jag skrev för ett och ett halvt år sen ungefär: http://helapingsten.wordpress.com/2009/10/05/krig-del-7-krigen-i-gt/
SvaraRaderaEtt boktips:
SvaraRaderaShow them no Mercy: 4 views on God and Canaanite Genocide. Stanley N. Gundry red. Zondervan, 2003.
Hej!
SvaraRaderaDet här är otroligt viktigt eftersom det påverkar inte bara Gudsbilden utan även synen på den fria viljan samt predestinationen.
Om du vill veta hur en riktig amatör (jag) försöker förklara Gamla testamentets texter, mer utifrån vilja än kunskap, så kan du läsa här: http://p-o-skogsberg.blogspot.com/2010/03/att-tolka-gt-del-1.html
Frid och lycka till önskar P-O.
Stort tack för alla tips.
SvaraRaderaJoel, artiklarna är mycket intressanta och jag fick nya perspektiv och lärde mig en hel del.
Stefan, jag har beställt boken och ser fram emot att läsa den. Har du läst den själv? Vilken av teorierna tror du mest på, i så fall?
Hej David! Nu sitter jag och skriver ner mina slutsatser. Jag tycker att det går framåt. Paul Copans artiklar som jag fick av Joel var bra. Däremot blev jag besviken på boken Show them no mercy. Tre av de fyra synsätten var så lika varandra att det knappast var någon skillnad och den fjärde var extremt långt från de andra. Det var två ytterligheter som representerades och det var många perspektiv som saknades däremellan. Men jag har ändå fått lite hjälp att se andra alternativ av Peter Craige, Gregory Boyd, Paul Copan och M.M. Campbell. De har andra modeller än de fyra (två) i boken.
SvaraRadera