måndag 31 januari 2011

Akademi för ledarskap och teologi

Steg för steg klarnar nu bilden av den nya pastorsutbildningen. Det tre samfunden Pingst, SAM och EFK har alla sagt ja och nu har också namnet på utbildningen blivit offentligt. Dagen berättar idag att den ska heta Akademi för ledarskap och teologi. Ett utmärkt namn på det hela taget.

Det anknyter för det första till SALT (Skandinavisk akademi för ledarskap och teologi) där den nya utbildningen hämtat mycket av sin inspiration. Det visar för det andra att det inte bara handlar om pastorsutbildning utan om teologisk ledarträning. Förhoppningsvis kommer utbildningen att träna alla fem tjänstegåvorna: apostlar, profeter, evangelister, herdar och lärare (Ef 4:11) och inte bara pastorer.

Enda svagheten i namnet är väl att det blir svårt att förkorta. Det blir intressant att se vad den nya utbildningen kommer att kallas i folkmun. Blir det A eL Te eller Alt? Eller varför inte Nya SALT?

Nu spelar förstås inte namnet någon större roll. Det viktiga är att utbildningen blir bra för dem som studerar där och för de tre rörelser som driver utbildningen. Jag tror att det nya konceptet för teologisk ledarutbildning har alla förutsättningar att lyckas. Liksom SALT och PTS försöker den integrera teori och praktik på ett konstruktivt sätt och den gör det på en evangelikal och biblisk grund. Vi behöver ledare som är teologiskt reflekterande praktiker. Det hoppas jag att Akademin för ledarskap och teologi ska ge oss.

1 kommentar:

  1. håller med dig angående utbildning som gäller alla 5 olika tjänster! Tack Jonas!

    SvaraRadera