onsdag 5 januari 2011

Goda råd till församlingsgrundare



Det planteras nya församlingar i Sverige. Det finns flera goda exempel. En spännande ny församling finns är Helenelundskyrkan i Sollentuna. Den presenteras i dag i en artikel i Dagen. Karin och Johan Valinder delar med sig av sina erfarenheter som församlingsplanterare och ger goda råd. Det som är lite speciellt i det här fallet är att man redan från början fick ta över en gammal baptistkyrka. Det skapade både möjligheter och svårigheter.

Det är lärorikt att lyssna till berättelser om nya församlingar i Sverige. Karin och Johan är entreprenörer och vågar pröva nya sätt att arbeta. Det är nödvändigt att våga ta risker och pröva nytt om vi vill nå nya människor med evangeliet. Helenelundskyrkan fick en del uppmärksamhet i media häromåret när de hade tiden tillbaka-garanti på sina gudstjänster.

Artikeln avslutas med några goda råd till missionärer/församlingsplanterare

Lär av andra, besök flera olika församlingsplanteringar

Ha en tydlig ledare, en visionsbärare

Tänk mission - inte församling

Bygg team först

Tänk långsiktigt

När de säger "tänk mission - inte församling" tror jag att de menar att man ska ha fokus på missionsuppdraget och låta församlingen byggas utifrån det.


Missionsuppdraget bör forma även gamla församlingar. Det är det man menar när man talar om att församlingen ska vara missionell. Det innebär att man gång på gång måste tänka igenom strukturer och arbetsformer för att se om det är något som behöver förändras. En annan artikel i Dagen berättar om att Pingst ser över medlemsbegreppet i församlingarna. Det är nödvändigt att bearbeta medlemsfrågan (har skrivit om det tidigare här) och det är bra att det görs även inom Pingst. Det blir spännande att se vad resultatet blir. Jag blir lite förvånad över att Pelle Hörnmark så tydligt tar avstånd från församlingsfostran (tidigare ofta kallad församlingstukt). Nog för att den ofta praktiserats på ett felaktigt sätt i Pingströrelsens historia, men att helt ta bort praktiken att tillrättavisa och fostra varandra i den kristna gemenskapen tror jag inte är en lösning. Förhoppningsvis är det inte det Pelle menar. Jag återkommer i frågan när Pingst presenterar resultatet av utredningen.

Olika sätt att forma medlemskapet i nya och gamla församlingar är en av de saker vi tar upp i kortkursen Församlingsbygge för tillväxt på Mariannelunds folkhögskola den 4-5 februari 2011. Det finns platser kvar på den. Välkommen!

1 kommentar:

  1. Blir också lite orolig över Pelle Hörnmarks uttalande i frågan. Diskuterade "församlingstukt" bara häromdagen utan att veta att det pågick en debatt på nätet om det. Är dock en svår fråga eftersom vi har svårt att lyssna på andras tillrättavisning. Särskilt 80-talisterna som jag själv tillhör. Vi är övertygade om att vi själva vet bäst och blir bara sura på att andra ska lägga sig i, vi vill inte höra "den sunda läran" utan hellre det som "kliar oss i öronen". Tycker att "församlingstukt" behövs mer än någonsin i en sådan kultur.

    SvaraRadera