söndag 2 januari 2011

Läs Bibeln varje dag 2011


Så här i nyårstider kan man sätta upp nya mål i livet. Ett område där man kan gör en nystart är den dagliga bibelläsningen. Om man vill lära känna Gud, leva med honom och göra hans vilja är det viktigt att läsa Bibeln. Det är bra att göra det till en vana att läsa den varje dag. Därför är mitt råd till dig att göra upp en plan för att läsa Bibeln varje dag 2011.

Det finns många olika bibelläsningsplaner som kan vara till hjälp. Tidningen Dagen har publicerat en plan för 2011 med ett kort avsnitt för varje dag. Tyvärr hoppar den hit och dit och man läser inte i ordning. En annan plan med korta avsnitt ges ut av Bibeln idag. I den läser man mer i ordningsföljd och får dessutom en kort betraktelse över varje dags text. En annan god hjälp är Daniel Astgårds lilla häfte 21 sätt att läsa Bibeln, som även innehåller några förslag på bibelläsningsplaner.

För den som inte är så van bibelläsare kan det vara bra att inte läsa för mycket varje dag. Det är ett av de råd som bibelläraren Lars-Uno Edén ger i Dagen. Han föreslår också att man börjar med att läsa något av de fyra evangelierna som berättar om Jesus. Det tycker jag är ett gott råd. Markus eller Johannes är enklast att börja med. Lars-Uno brukar säga att man ska läsa både på bredden och på djupet. Det är bra att läsa mycket för att få hela sammanhanget och se helhetsbilden. Om man vill läsa igenom hela Bibeln på ett år behöver man läsa fyra kapitel om dagen (Här finns en plan för detta). Läser man ett kapitel om dagen tar det fyra år att läsa igenom hela Bibeln. Jag hoppas att du kan hitta en modell som passar för dig.

För den som vill ha en mer utmanande plan och läsa mycket under 2011 rekommenderar jag ett blogginlägg, som Justin Taylor skrev på nyårsafton (det finns här: Bible Reading Plans). Jag hittade det via Mikael Karendals blogg. Taylor presenterar ett oräkneligt antal bibelläsningsplaner av olika slag och det är en mycket bra text med många länkar till planer att ladda ner. Jag hittade själv en plan där som jag tänker använda 2011. Jag har redan börjat. Jag hoppas att du också vill läsa Bibeln varje dag 2011. Det kan förvandla ditt liv!

Mina tidigare texter om Bibeln finner du här.

2 kommentarer:

  1. http://ovocebaptistainoltenia.wordpress.com/2011/01/03/vad-ar-evangeliet-av-raul-enyedi/

    SvaraRadera
  2. Hej Anonym! Jag förstår inte riktigt hur din länk relaterar till min text om att läsa bibeln. Kan du förklara?

    SvaraRadera