fredag 5 oktober 2012

Strategisk flyttning

"Skörden är stor men arbetarna är få", sa Jesus en gång när han vandrade genom Galileen (Matt 9:37). Det gäller även i Sverige idag. Dessutom är arbetarna i Guds rike ojämnt fördelade över vårt land. Det kristna vittnesbördet är i och för sig inte speciellt starkt någonstans i vårt land, men det finns platser där det är riktigt svagt. Därför behövs det strategisk flyttning.

Med strategisk flyttning menas att kristna flyttar till platser där det behövs fler arbetare i Guds rike. Det kan vara till små och svaga församlingar som behöver stärkas eller till pionjärplatser där nya församlingar ska planteras. Mitt nya jobb som pionjärkonsulent i Alliansmissionen tar mig runt till många olika platser i landet och därför vill jag denna morgon när jag sitter på tåget på väg till Uppsala utmana mina läsare att flytta strategiskt. Kanske lägger Herren detta på ditt hjärta och kallar dig att flytta till en ny plats där du kan göra mer nytta i Guds verk.

Här är några platser i mitt sammanhang som behöver strategisk flyttning; Båstad och Förslöv i nordvästra Skåne, Åkered och Hisingsbacka i Göteborg, Kärrtorp och Sickla i Stockholm. Du behöver inte vara pionjär eller ledare för att vara med. På dessa platser finns redan en församling eller ett pionjärteam och du kan komma in och bidra med dina gåvor, just som du är. Naturligtvis är det viktigt att först besöka platsen och teamet för att se om du passar in och delar visonen och värderingarna där. Om du skulle vara intresserad av någon av dessa platser, eller om Gud har lagt någon annan plats på ditt hjärta är du välkommen att kontakta mig. Mina kontaktuppgifter finns här.

"Skörden är stor men arbetarna få", sa Jesus, och han fortsatte med att uppmana oss att be: "Be därför skördens Herre att han sänder ut arbetare till sin skörd" (Matt 9:38). På en del platser är arbetarna ännu färre. Därför ber jag den här morgonen till skördens Herre att vi ska få se en våg av strategisk flyttning över vårt land. Vill du vara med?

5 kommentarer:

 1. Skåne, Göteborg och Stockholm. Sveriges mest tättbefolkade områden är knappast i behov av fler människor. Varför inte förena uppmaningen om strategisk flyttning med lite samhällsnytta och uppmana till flytt till de mer glesbefolkade avflyttningsbygderna? Arjeplog, Långsele eller Särna för att ta några exempel. Eller finns det en risk att "kallelsen" inte är tillräckligt stark för att få kristna att flytta till sådana gudsförgätna platser?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för synpunkten. Alliansmissionen jobbar i södra Sverige, så därför är det vad som ligger mest på mitt hjärta. Men naturligtvis kan man även flytta strategiskt till orter i norra Sverige. Richard Hultmar från Luleå är med här på M4-utbildningen i Uppsala och hälsar många pionjärer välkomna till Norrbotten.
   Den främsta anledningen till strategisk flyttning är mission och då är det naturligt att flytta till platser där det finns mycket människor, men det behöver inte vara en motsättning mellan stora städer och mindre orter. Levande kristna församlingar och gemenskaper behövs överallt.
   Här berättar Richard Hultmar lite om vad som hänt under utbildningsdagarna i Uppsala.

   Radera
  2. Här är länken: http://pionjarbloggen.wordpress.com/2012/10/06/direktrapport-fran-m4-traning-i-uppsala/

   Radera
 2. Skrev om detta för några år sedan på en blogg där jag lånade utrymme. Vem vill flytta till Iggesund? Brukssamhälle med ca 3000 invånare med mycket lite kristen verksamhet. Detta är en verklig utmaning idag. Våga nyplantera - även i andligt torftiga miljöer

  SvaraRadera